13-åring ber kvinna om nakenbilder, mamman undrar om kvinnan kanske lockat honom

GARDET fortsätter belysa oron inför framtidens män, som nu redan i grundskolan visar på sexistisk och respektlös syn på flickor och kvinnor. Här är ett exempel på hur en förälder bemöter en kvinna som av dennes son just blivit ombedd att skicka nakenbilder.

Detta är två olika konversationer som ”Bellybeans”, en vuxen kvinna med ett instagramkonto haft, och nu gett oss tillåtelse att publicera. Den första konversionen är mellan henne och en för henne okänd 13-årig pojke som började skriva till henne på Instagram.

Han får inga ”nudes”, däremot kontaktas hans mamma på Messenger. Hon bekräftar att det är hennes 13-årige son. Men sedan börjar hon ställa några… Mindre väntade frågor.

Vi kan inte låta bli att undra över mammans svar. Om hon ansett att sonens agerande varit rätt om han skickat detsamma till en flicka eller kvinna som ”bett om det”, i och med upplagda bilder på sig själv i till exempel bikini? Det är djupt oroande att föräldern i det här fallet så snabbt lägger över både ansvar och skuld på mottagaren, alltså kvinnan, av kraven på att visa sig naken. Förälderns första reaktion är inte att fördöma sonens agerande – utan ifrågasätta den som vittnar om det.

Ska vi någonsin få till reell förändring, en värld och ett samhälle där inte pojkar redan i mellanstadiet ser på tjejer och kvinnor som objekt – ständigt redo att behaga… Då ligger ansvaret på oss föräldrar att aktivt bryta den normen och de farliga beteenden som kommer på köpet.

Vi som har söner kan börja med att fråga oss själva: hur hade jag reagerat om någon skickade bevis på att min son avkrävt en tjej på nakenbilder? Och är den reaktionen densamma som hur jag tänker att jag borde reagera?

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy