Röster

”Tonårskillar tror de lever i en porrfilm”

19-åriga Ebba Bjelke har redan tvingats anpassa sitt liv och sin sexualitet efter unga killars alltmer skeva, gränslösa och porrskadade syn på tjejer och sex. Nu skriver hon på GARDET om de grova kränkningarna som blivit vardag för var och varannan tonårstjej i ”världens mest jämställda land”.

Jag och min vän hade ett samtal här om dagen kring hur sommaren är en tid kopplat till att träffa nya människor, att dejta och hur vi generellt sätt ligger mer under denna period. Hon liksom jag har dock börjat bli mer restriktiva på den fronten. Hon berättar för mig om hur hon har byggt upp en slags mur runt sig mot killar. Hon avstår från att gå hem till killar som hon inte känner och det tar lång tid tills hon vågar lita fullt ut på killen hon träffar. Inte för att hon inte gillar one night stands eller liknande, utan för att hon har tillitsproblem till just killar och män.

Vår konversation fick mig att reflektera över mig själv och mina egna tillitsproblem. Särskilt fick det mig att tänka på exakt hur illa just killar har betett sig och hur detta har förföljt mig hela min uppväxt. Och då menar jag inte bara en kille! Nej, det har varit många som på olika vis lyckats kränka min integritet – ofta kränkningar som varit kopplade till min sexualitet.

Det skapades även så kallade chagga-konton på Instagram där tonårstjejer blev uthängda och kallade för ’hora’, ’äckliga’ med mera.

Den kvinnliga sexualiteten är något som under lång tid har och fortfarande blir nedtryckt på olika vis. För mig började detta redan när jag gick i tvåan och fick höra av några äldre elever att jag var en hora. Ett ord som senare kom att bytas ut till chagga. I högstadiet används ordet chagga flitigt och fyllde korridorerna i den skolan jag gick i. Det var ett sätt att skamma och trycka ner tjejer som utforskade sina sexuella preferenser och ville testa sig fram.

Ebba Bjelke är 19 år men har redan hunnit få stor erfarenhet av pojkar och mäns porrskadade syn på sex. Foto: privat

Det skapades även så kallade chagga-konton på Instagram där tonårstjejer blev uthängda och kallade för ”hora”, ”äckliga” med mera. Vi tjejer blev “chaggas” för att vi hade sex, medan killarna kunde tafsa på en i skolan utan att få någon större konsekvens. Ord som hora, chagga och slyna är ord som grundar sig i ett starkt kvinnoförakt och genom att de används mot kvinnor banar de vägen för en konservativ sexism där kvinnas sexualitet nedvärderas och inskränks. Om lärare eller andra anhöriga inte sätter ner foten tvingas unga tjejer att göra det själva, vilket inte alltid är så lätt när flera ger sig på en eller hänger ut en på internet.

Första gången jag blev jagad av killar (ja plural) som ville ta på min fitta var i ett publikhav när jag bara var 14 år.

Men det är inte endast skolans miljö och kassa kultur som har fått mig och min vän att bli mer vaksamma – det mesta har faktiskt skett utanför skolans väggar. Första gången jag blev jagad av killar (ja plural) som ville ta på min fitta var i ett publikhav när jag bara var 14 år. Ett år senare, på balen i nian, så blev jag full och låg däckad i ett rum när killar – mina killkompisar – kom in och började uppmuntra varandra till hur de skulle kunna spela in en porrfilm med mig. De försökte hetsa ena killen till att ligga med mig. Som tur var hände inget för en av killarna sa ifrån, men om han inte hade varit där, vad hade hänt då? Det är inte endast det fysiska som skadar. Det psykiska och vetskapen om att vem som helst kan vara en förövare, även dina vänner, är något som fuckar med en.

För att ge ytterligare exempel på fysiskt våld som har hänt mig och majoriteten av mina tjejkompisar så har vi blivit utsatta för ofrivilligt strypsex, slagna och kallade nedvärderande saker i sängen som “hora”, “vem äger dig?”, “jag gillar när du är under mig och inte kan röra dig” och så vidare. Oacceptabla handlingar som saknar samtycke och liknar det vi kallar en porrkultur, det vill säga en kultur kring sex som bildas utefter destruktiva normer som finns inom porr med mycket fysiskt och verbalt våld mot kvinnor under sex.

Allt det här utnyttjandet av våra kroppar har varit ofrivilligt och utan samtycke. Men bristen på samtycke, som detta våld baseras på, tycks ändå inte stoppa normaliseringen och utbredningen av porrkulturen. Det här gör självklart att jag blir vaksamhet och restriktiv mot killar, för att skydda mig själv.

Faksimil: Expressen

Om detta inte var verkligheten skulle jag och mina kompisar inte sitta och prata om hur vi blivit pessimistiska till killar och män. Vi skulle våga lita på andra män. Men det är inte värt att riskera att bli slagen, stryp, verbalt förnedrad eller värre som i flera fall har visat sig vara fallet.

EBBA BJELKE

Ebba är medarbetare i SNAF, initiativet som står för Sexualkunskapen Ni Aldrig Fick och som vill lyfta tabubelagda ämnen som det inte pratas om tillräckligt.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy