5 fall av tystade kvinnor

Läget är akut. Det är lätt att tänka att vi kommit långt, men faktum är att kvinnor världen över tystas när de försöker höja sina röster. Eller bara försöker överleva i patriarkatet. Vår luft kvävs med alla tänkbara medel, eller så låter vi bli att ens försöka stå upp för vår yttrandefrihet - av rädsla för att straffas. GARDET samlar 5 exempel på exakt hur stort det akuta hotet mot den kvinnliga yttrandefriheten, och friheten är.

“Flera av mina vänner – aktivister, kvinnor i mediebranschen – har hållit sig hemma, slutat skriva på Facebook och Twitter och till och med undvikit att svara i telefon.”

1. ”Flera av mina vänner – aktivister, kvinnor i mediebranschen – har hållit sig hemma, slutat skriva på Facebook och Twitter och till och med undvikit att svara i telefon”, sa aktivisten Nada Ibrahim al-Juboury till TT förra året. I Irak har flertalet kvinnliga opinionsbildare och kända profiler mördats under senare år. Sociala medier-stjärnan Tara al-Fares utsattes för en regelrätt avrättning i augusti förra året. En motorcykel körde mitt på dagen upp bredvid hennes bil och sköt ihjäl henne med tre skott. Hon hade just tagit sig in på en prestigefylld lista över Iraks största sociala medier-profiler, i sällskap av majoriteten män. Bara dagar tidigare hade människorättsaktivisten Soad al-Ali skjutits ihjäl i Basra.

“Italien är ett i grunden patriarkalt samhälle, där en kvinna som berättar om ett övergrepp måste tystas.”

2. “Italien är ett i grunden patriarkalt samhälle, där en kvinna som berättar om ett övergrepp måste tystas”, sa journalisten Giulia Blasi till SVT Nyheter i oktober 2018. Hon syftade bland annat på skådespelaren och regissören Asia Argento som var en av tre kvinnor som i New York Times reportage från oktober 2017 vittnade om stjärnproducenten Harvey Weinsteins övergrepp. Asia Argento möttes därefter av en våg av kritik och hat i sitt födelseland Italien. I italiensk press och i sociala medier kallades hon en desperat föredetting i jakt på uppmärksamhet. Högertidningen Libero publicerade en krönika med rubriken: ”Först ställer de upp och sen gnäller de och låtsas ångra sig”, tillsammans med bilder på en avklädd Asia Argento som kysser en rottweiler – foton tagna under en filminspelning 2007.

”Det finns numera en tystnadskultur. Bankledningen gillar inte dåliga interna nyheter.”

3. ”Det finns numera en tystnadskultur. Bankledningen gillar inte dåliga interna nyheter”, säger en källa till Di (Dagens Industri). Hen syftar på nyheten som rullade ut i september förra året. Det handlar om inte en, utan fleralet kvinnliga assistenter på Handelsbanken Capital Markets som utsatts för grova sexuella trakasserier av en manlig bankchef och några av hans (också manliga) kollegor.

Dagens Industri grävde i fallet, och fick fram att övergreppen varit kända i Handelsbankens högsta ledning sedan början av 2018, men tystats ner. Bland annat har de utsatta kvinnorna omplacerats, medan de sextrakasserande männen fått sitta kvar. Senare kom uppgifter om att det redan 2015 förekommit liknande trakasserier. Bankchefen som pekades ut den gången belönades året därpå med löneförhöjning, till 8 miljoner i årslön.

“Kvinnors outtröttliga arbete har äntligen bevisat att oavsett om vi håller med dem eller är emot dem så kan vi inte längre ignoreras…”

4. “Jag vill att du ska veta att jag, som kvinna, är stolt över det hårda straff som jag dömts till, och att jag är hedrad över att ha försvarat så många människorättsförsvarare. Kvinnornas outtröttliga arbete har äntligen bevisat att oavsett om vi håller med dem eller är emot dem så kan vi inte längre ignoreras…” Så avslutas den iranska juristen och kvinnorättsaktivisten Nasrin Sotoudehs brev till sin 11-åriga son. Brevet skrev hon från det fängelse till vilket hon dömdes efter att ha kämpat mot Irans slöjtvång och för kvinnors rätt att få välja själva. Domen: 33 år i fängelse och 148 piskrapp. Utöver detta straff för att ha “konspirerat mot regimen” dömdes hon 2016 till fem års fängelse för “medhjälp till att gömma spioner som vill skada den nationella säkerheten”, detta enligt Amnesty i Sverige som tillsammans med Svenska PEN anordnade en stöddemonstration i mars i år.

“Svarta kvinnor var oproportionerligt utsatta med 84 % större sannolikhet att nämnas i kränkande eller problematiska tweets än vita kvinnor.”

5. “Svarta kvinnor var oproportionerligt utsatta med 84 % större sannolikhet att nämnas i kränkande eller problematiska tweets än vita kvinnor.” Det slår en ny studie om kvinnors utsatthet på Twitter fast. Studien är gjord av Amnesty och teknikbolaget Element AI och har gått igenom miljontals tweets som kvinnliga journalister och politiker från USA och Storbritannien fått motta under 2017. 7.1 % av tweetsen som skickades till kvinnor i studien var “problematic” eller “abusive”. Det blir 1.1 miljoner tweets som nämner 778 kvinnor över året – eller en var 30:e sekund. Bland dessa var rasifierade kvinnor generellt och svarta specifikt mest utsatta.

Illustration: Gun Karlsson

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy