Röster

Azaa Ali: ”Jag ville inget hellre än att demonstrera i Sudan”

Aktivisten Azaa Ali vill att du ska veta vad som händer i hennes andra hemland Sudan just nu. Här är hennes egna ord om det fruktansvärda som pågår och som alldeles för få svenskar pratar om eller ens är medvetna om. Om ett folk som slåss för demokratin - och sina liv.

Dagen jag förlovade mig planerades det en stor demonstration i Khartoum. Jag satt i min morbrors hus och försökte hitta ett sätt att smita ut för att gå på demonstrationen. Jag, min syster och min kusin var alla tre på besök i Sudan över vintern och vi ville inget mer än att gå på demonstrationen den dagen.

Azaa Ali vid Nilen i Khartoum. Foto: Privat

Demonstrationerna började i en liten by som heter Damazin i december och spred sig snabbt över hela landet. När de nådde huvudstaden var det så nära att vi inte kunde annat än att gå ut och stötta demonstranterna i sina protester. Vi packade kläder, sneakers, och vatten för att tvätta bort tårgasen som vi visste ofta sköts mot demonstranterna. Vi skulle precis hoppa in i bilen när min morbror, som själv var på väg till demonstrationen, stoppade oss och kallade in oss i huset. Där sa han något till oss som jag aldrig kommer att glömma.

Några veckor senare arresterades min mamma.

Han påminde oss om att vår skyldighet är att sprida information om det som händer i Sudan till det svenska folket – något som vi inte kan göra om vi blir arresterade i Sudan. Han bad oss att stanna hemma, att skriva och att aldrig glömma det som händer i Sudan. Några timmar senare kom min moster och kusin hem – de hade blivit slagna. Några dagar senare misshandlades min kusin av militärpolisen. Några veckor senare arresterades min mamma när hon var ute och demonstrerade.

Foto: Ahmed Akasha

Sedan december har tusentals demonstranter skadats av militärpolisen och hittills har över 300 dödats. Vad vill de åstadkomma? Varför riskerar de sitt liv? Jo, för frihet och demokrati –  något som vi ofta tar för givet. Trots hot och tortyr så har folket fortsatt kämpa för frihet och demokrati.

Militären som nu styr landet är samma militär som står bakom folkmordet i Darfur.

Demonstrationerna lyckades avsätta diktatorn Omar Al Bashir i April. Militären tog dock snabbt över makten och har vägrat ge över styret till civilbefolkningen: det som det sudanesiska folket krävt sedan början, och som de fortsätter att kräva. Militären som nu styr landet är samma militär som står bakom folkmordet i Darfur, där över 300 000 oskyldiga har mördats.

Foto: Rinad Norein

Den 3 juni gick militären – med order från den sittande militära regeringen – till anfall mot de fredliga demonstranterna som suttit i strejk i flera månader i Khartoum. Under en vecka mördades över 100 människor, över 50 kvinnor och 6 män våldtogs, och ett tusental saknas fortfarande. Det sudanesiska folket fortsätter kämpa än idag, trots våldsamheterna, och fortsätter sin kamp för frihet, fred och demokrati.

Azaa Ali

Azaa Ali är sudanesisk aktivist, redaktör, produktionsledare och PR-konsult. Hon har studerat mänskliga rättigheter och har på nära håll följt händelserna i Sudan.
Just nu organiserar Azaa och andra sudaneser i Sverige olika demonstrationer och kampanjer för att medvetandegöra det som sker i Sudan. Följ henne på Instagram under @azaali_ .

Dela artikeln

Detta händer i Sudan

Den 11 april störtades Sudans diktator Omar al-Bashir efter att folket demonstrerat för ett demokratiskt styre.

Men där al-Bashir avsattes klev den ökände krigsherren Mohamed Hamdan Dagalo (”Hemeti”) in. Han är vice ordförande och generallöjtnant i den militära övergångsregering som tog över makten. Hemeti har tidigare fått större summor pengar av al-Bashir-styret för att hindra flyktingar från att korsa gränsen till Libyen. Pengarna kommer från olika EU-finansierade fonder och program.

När folket fortsatte med sina fredliga demonstrationer slogs de ner med dödligt våld. Bland annat har sittande demonstranter  i en sittprotest skjutits ihjäl med minst 100 döda som följd, kvinnor och barn våldtas som en del av militärens terrorstrategi och trosor hissas på pinnar som segertriumferande fanor.

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy