Röster

Cissi Wallin: nu åtalas jag i spåren av #metoo

Gardets Cissi Wallin har efter över 1,5 års väntan idag fått beskedet - hon ska infinna sig i rätten och åtalas för grovt förtal av sin våldtäktsman. Straffet kan bli fängelse i upp till två år.

Jag ska bli åtalad för grovt förtal. En åklagare har, efter en lång och kostsam utredning för skattemedel, nu valt att väcka åtal mot mig. Den formella stämningsansökan kommer på fredag, men jag och mitt juridiska ombud Percy Bratt fick idag beskedet. Jag, ett brottsoffer som för några år sedan polisanmälde den rikskände ledarskribenten och profilerade vänsterdebattören Fredrik Virtanen blir alltså nu själv åtalad. För att i och med #metoo ärligt berättat vad jag utsatts för. Rättegång kommer att äga rum inom några månader och eftersom jag inte anser att jag gjort något brottsligt, och därmed inte har någonting att dölja så välkomnar jag allmänhet och press till denna rättegång. 

Det är en tydlig signal från rättsväsendet och samhället till alla kvinnor och unga tjejer: Var tyst.

Detta åtal som nu väcks, där jag som brottsoffer använt min yttrandefrihet alltså kan dömas till fängelse, är ett slag mot varenda person som utsatts för sexuella övergrepp. Det är en tydlig signal från rättsväsendet och samhället till alla kvinnor och unga tjejer: Var tyst. Berätta inte din historia, då kan du bli åtalad. Bötfälld eller i värsta fall satt i fängelse. 

Detta är ett reellt hot mot både vår frihet och vår lagstadgade yttrandefrihet.

Mina antagonister säger ofta ”vi måste ha rättssäkerhet” när de argumenterar för att ett åtal om förtal är på sin plats i ett sånt här fall. Och jag instämmer – i att vi måste ha rättssäkerhet. Men det har vi tyvärr inte idag i Sverige. Kvinnor och barn som är de som till cirka 97-98 procent utsätts för sexualbrott är i praktiken rättslösa. Enligt färska siffror från bland annat Brottsförebyggande rådet döms enbart runt 5 procent av alla våldtäktsmän som anmäls. Då vet vi också att mörkertalet är stort, och att en majoritet av alla utsatta aldrig anmäler. De få män som döms för våldtäkt avtjänar i regel mindre än 4 års fängelse. Maxstraffet jag kan dömas till för att ha berättat om en våldtäkt (grovt förtal enligt åklagare) är 2 års fängelse. 

Jag står med rak rygg och höjt huvud, redo att gå in i en rättssal och upprepa den sanning jag stått för, delvis för att varna andra för en farlig man, i flera år. Väljer svenska så kallade rättsväsendet att åtala en kvinna med två små barn, hota henne med fängelsestraff för att hon berättat om en våldtäkt hon råkat ut för – då har vi mycket att prata om och väldigt mycket kvar att strida för.

Vi ses i rätten. Alla andra sexualbrottsoffer -följ och kom med höjt huvud och stadig blick. Jag går in i rättssalen med detsamma för att än en gång säga sanningen.

För min fasta övertygelse är att det inte bör vara straffbart att berätta vad man själv varit med om.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy