Därför hatar de en tjock skyltdocka

KOMMENTAR. GARDETs Kajjan Andersson sätter fingret på varför den legendariska skyltdockan svider i tjockishatarnas ögon.

En skyltdocka mot miljoner andra.

En docka som visar hur kläder faktiskt ser ut på en kropp som min.

En, en enda jävla docka och fettfobikerna får spel. Ballar ur. Ser svart och spyr ur sig sitt hat mot tjocka. Hur länge ska de komma undan med sitt falska hälsoalibi egentligen?

Nikes dockmodell är bland de första i sitt slag som faktiskt visar en plussizekropp och inte bara en smal en med lite höfter och större bröst. Den är på riktigt en sympatisk reflektion över hur miljontals kvinnor runt om i världen ser ut. Men som bekant är det inte alla som gillar att vi som är större än normen får synas. Vår blotta existens ser de som en internationell hälsorisk. Som om vår synlighet skulle få ett dödligt fettogift att spridas i luften och kontaminera människor med det vidriga som är vi.

I det här fallet handlar det dock inte bara om att skyltdockan är modell större. Nej, det stora problemet är att hon har på sig träningskläder. ”Hold my beer” säger normisarna med hatfull fradga i mungipan innan de sätter sig framför tangentbordet.

En tjock? Som har på sig träningskläder? Nej, nu jävlar!

De hatar inte tjocka för att de är oroliga för deras mående.

Och i samma stund avslöjar de vad det verkligen handlar om: fettfobikerna bryr sig inte om hälsa. De hatar inte tjocka för att de är oroliga för deras mående. Hade det varit så hade de jublat över att ett sportklädesmärke som Nike riktar in sig på överviktiga som målgrupp. ”Fantastiskt!” hade de ropat. ”Äntligen kan FLER tjocka känna att träning är något för dem!”

Men det händer inte. Istället blir de vansinniga. ”Ska tjocka komma här nu och LÅTSAS som att de är lika duktiga som vi?! Ska de klampa in och göra anspråk på det som vi i decennier arbetat för ska tillhöra oss? Träning. Fysisk aktivitet. Det hälsosamma. Hell no!”

Det här är samma personer som pikar tjocka personer på gymmet. Som utgår från att en tjock person inte kan något om träning. Som tycker att ett gym med många överviktiga medlemmar är ett andra klassens-gym.

För det här är människor som skiter fullständigt i hälsa. De skiter i den psykiska hälsan och de skiter i den fysiska. De provoceras inte av oss tjocka av omsorg för vårt mående – de provoceras för att vi representerar allt de är livrädda för. Allt de hellre skulle dö än förknippas med. Och det är därför de inte vill ha oss i likadana träningskläder som de själva bär. Det är därför de inte vill se oss på sina gym. För att de skiter i hälsa, men brinner för sitt förakt av tjocka och lever på sina fördomar om oss.

I deras ögon gör vi fel när vi går utanför dörren.

I deras ögon gör vi fel när vi går utanför dörren. Vi gör fel när vi syns på bild på sociala medier. Vi gör fel när vi vägrar be om ursäkt för våra kroppar. Vi gör fel när vi hävdar vår rätt till vår sexualitet. Vi gör fel när vi tackar nej till deras oombedda råd. Vi gör fel när vi ”ligger på soffan och vräker i oss chips” (det vill säga det som alla fettfobiker tror att överviktiga gör hela dagarna). Vi gör fel när vi söker vård. Vi gör fel när vi nämner diskrimineringen och förtrycket mot överviktiga.

Men de tycker också att vi gör fel när vi äter varierad och näringsrik mat (vem försöker vi lura liksom?). Att vi gör fel när vi tar hand om vår psykiska hälsa och jobbar på att acceptera oss själva. Vi gör fel när vi yogar och när vi joggar. Vi gör fel när vi rör på oss. Vi gör fel när vi tränar mer än de själva gör.

Och anledningen till detta finns alltså ingenstans att finna i ett vurmande för folkhälsan – enbart i vurmen för fettföraktet. Fettfobiker vill inte att vi ska träna eftersom de inte vill att vi ska vara hälsosamma. För den dagen som en tjock person klickar i alla boxar för ett hälsosamt leverne så raseras deras värld. Allt de kämpat för, varit livrädda för. Alla mål de satt upp och alla timmar de lagt ner på att mobba sig själva ”i form” – det vore inte värt kattpiss om även tjocka kunde ses som hälsosamma.

Därför går de i taket när de ser en tjock skyltdocka. Inte för att hon ”förespråkar ohälsa” – utan för att hon står för det motsatta.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy