Efter GARDET’s avslöjande – SVT-mannen omplacerad

Clara Törnvalls text på GARDET rörde upp starka känslor, inte minst bland de kvinnliga medarbetarna på SVT. Efter deras protester har nu SVT omplacerat tv-mannen, som har flera anmälningar mot sig.

För snart två veckor sedan lät GARDET publicera förra SVT-medarbetaren Clara Törnvalls utlämnade berättelse om hur hon blev av med jobbet, efter att ha anmält en manlig kollega för hot och trakasserier. Texten rörde upp starka känslor, och SVT kände sig tvungna att frångå sin vanliga policy och kommentera det enskilda personalärendet – där HR-chefen Sabina Rasiwala bland annat sa att Clara Törnvalls text ”innehåller en mängd sakfel”. Vilka sakfel har SVT inte velat gå in på. 

Nu kan GARDET avslöja att mannen Clara Törnvall anmält, som fått jobba kvar på SVT trots flertalet polisanmälningar från främst kvinnor, nu omplacerats. Detta efter att kvinnliga medarbetare på SVT Kultur där mannen jobbar vägrat jobba vidare med mannen, efter att ha läst Clara Törnvalls vittnesmål.

– Texten har väckt väldigt starka känslor på redaktionen, säger en medarbetare på Kulturnyheterna.

Samtliga är rädda för repressalier eller för att bli av med jobbet om det skulle komma ut att de har uttalat sig.

Efter att Claras text publicerades här togs mannen som trakasserade henne ur tjänst i en vecka. Utåt hette det att han ”jobbade hemma”. Mannen är nu tillbaka på SVT men får inte arbeta på Kulturnyheterna. I veckan informerades personalen om att han ska jobba med ett annat projekt på obestämd tid. Vad det är för projekt eller hur länge han blir borta får personalen inte veta.

GARDET har pratat med flera medarbetare på Kulturnyheterna som vill vara anonyma. Samtliga är rädda för repressalier eller för att bli av med jobbet om det skulle komma ut att de har uttalat sig. De ger en samstämmig bild av en laddad och rädd stämning på redaktionen.

– Många känner obehag inför att arbeta med honom, säger en person.

– Det  är konstig stämning. Folk är väldigt tysta, väldigt försiktiga, säger en annan.

En medarbetare beskriver en rädsla för den informella makt som mannen besitter på SVT Kultur. Flera berättar om hur han under en längre tid har spridit historier om Clara Törnvall på redaktionen. Han har tagit medarbetare åt sidan en och en och sagt till dem att han har chefernas och HR:s fulla stöd. Han har också hållit ett försvarstal för sig själv på ett morgonmöte.

Journalistförbundet anser dock att det inte finns några tvivel om att Clara blev av med jobbet på grund av sin anmälan.

Personer på SVT beskriver hur det just nu pågår ett intensivt arbete där chefer och HR försöker reparera det skadade förtroendet hos personalen på Kulturnyheterna. Sedan Claras text publicerades har krismötena avlöst varandra. HR har tvingats backa från sitt tidigare påstående att de gjort en utredning av Claras anmälan. På mötena med personalen försöker HR och chefer tillbakavisa att Clara förlorade jobbet.

Journalistförbundet anser dock att det inte finns några tvivel om att Clara blev av med jobbet på grund av sin anmälan.

–  Vi anser att det är uppenbart. Hon hade jobbat i sju år på heltid för SVT och plötsligt fanns det inget jobb för henne där efter att hon hade gjort anmälan, har förbundsordförande Ulrika Hyllert sagt till tidningen Journalisten. 

Personalen på Kulturnyheterna har erbjudits möjligheten att gå till sin närmaste chef och prata om hur de upplever att arbeta med mannen. Om inte tillräckligt många vågar säga till chefen att de känner obehag är mannen snart tillbaka på Kulturnyheterna igen, erfar en källa.

GARDET har sökt SVT för vidare kommentarer men utan resultat.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy