GARDET’s skribenter om den nya hämndporrlagen

Hämndporr är ett samlingsbegrepp för att sprida sexuella bilder och filmer i syfte att kränka en annan person. Det kan exempelvis ske genom att en kvinna filmas i smyg eller med samtycke av sin partner och sedan hotas med att det läggs ut. Andra gånger vägrar partner att radera bilden eller filmen och hon befinner sig då under ett konstant hot. Han kan närsomhelst trycka på publicera. En av de värsta formerna av hämndporr är när flickor uppmuntras eller manipuleras till att skicka avklädda bilder på sig själva till män som sedan hotar dem med att sprida bilderna om de inte fortsätter skicka nakenbilder. För några år sedan tog en 13 årig flicka livet av sig på grund av att hon varit utsatt för hämndporr. Hämndporr är minst sagt ett allvarligt brott. 1 januari 2018 trädde den nya hämndporrlagen i kraft. I själva verket är det ett tillägg i brottsbalken i form av ett brott som kallas olaga integritetsintrång. Hämndporrlagen syftar till att motverka hämndporr. Men gör den verkligen det? Och räcker det med en lagändring?

FRÅGA: Tror du att den nya lagstiftningen om olaga integritetsintrång är en tillräcklig åtgärd för att komma åt dem som sysslar med hämndporr?

Det behövs ett rejält nytag i synen på sexuella brott mot kvinnor med utbildning av alla inom det svenska rättsväsendet.

Paula Dahlberg, skribent

Den nya lagen måste bli använd för att kunna stoppa hämndporr. Det återstår såklart att se om svenska domstolar kommer använda lagen fullt ut, men sett till hur andra brott mot kvinnor hanteras så är jag ytterst tveksam till att allvaret i hämndporr kommer att komma fram genom denna lag. Det behövs ett rejält nytag i synen på sexuella brott mot kvinnor med utbildning av alla inom det svenska rättsväsendet. Först då kan vi börja se förändring och att våra lagar verkligen brukas maximalt. Idag ursäktas mäns beteenden in absurdum och i tidigare domar om hämndporr syns tydligt hur domarens eller nämndemännens egna föreställningar om samtycke och sex färgar av sig på inställningen till allvaret i hämdporr istället för att utgå ifrån offrets upplevelse av det hela. Jag tror inte den nya lagen kommer påverka detta nämnvärt utan att kombineras med fortbildning för en attitydförändring inom rättsväsendet.

Att publicera en video på sexet med exet är en makthandling

Elin Sundin, skribentKillar tjatar om att få se nakenbilder och lägger ut filmer på sexet med exet eller med partnern. Många tjejer är livrädda för att få hela sina liv förstörda på det sättet. Sedan 1 januari 2018 har hålet i lagstiftningen täppts till. Innan dess var det förtalsregeln som användes. Det var allmänhetens generella uppfattning om inspelat sex som användes för att bedöma om hon eventuellt utsatts för hämndporr. Sedan lagen om olaga integritetsintrång införts är bedömningen av bilden av den som utsatts för spridningen inte längre nödvändig. Numer räcker det med att fastställa att det är en viss typ av integritetskänslig spridning och att det orsakat den utsatta för allvarlig skada. Men även om lagen är tydlig är det för sent när den väl appliceras. Att publicera en video på sexet med exet är en makthandling och måste få rättmätiga rättsliga konsekvenser.

Vi hamnar återigen i en situation där förövaren kan hävda att han inte menade något illa.

Kajjan Andersson, redaktör och skribent

Det är naturligtvis positivt när lagstiftningen uppdaterar sig själv i förhållande till nya typer av brottslighet. Lagstiftning kring olaga integritetsintrång är bra! Men för att den ska kunna bli effektiv i praktiken måste vi först komma bort från de faktorer som gör att kvinnor som anmäler exempelvis inte tas på allvar. Rättsväsendet tycker fortfarande inte att de här brotten är tillräckligt allvarliga för att agera på. Det är ett problem.
Ett annat är uppsåtsformuleringen i lagen: det ska enbart dömas till ansvar om ”spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör”. Vi hamnar återigen i en situation där förövaren kan hävda att han inte menade något illa, att han ”råkade” eller att han trodde att hon ville. Förövarens ansvar i brottet måste stärkas om vi inte ska hamna i samma gamla vanliga victimblaiming.

Det finns ju ett brott som kallas våldtäkt men inte slutar män våldta för det.

Hanna Bergwall, redaktör och skribent

Jag tycker det är grymt att brottsrubriceringen finns. Men tyvärr kan man konstatera att lagstiftaren har en väldigt snäv syn på vad hämndporr är. Bara att faktiskt sprida en bild och video är kriminaliserat och inte hotet om att sprida. Att en brottsrubricering skulle avhålla män från att sprida hämndporr, nej inte chans! Det finns ju ett brott som kallas våldtäkt men inte slutar män våldta för det. Att kriminalisera ett beteende är första steget för samhället att få stopp på beteendet MEN det får aldrig vara det enda steget. Istället behöver man jobba på bredd front. I det här fallet behöver man ändra synen på kvinnans kropp, från allmänt gods till att bara tillhöra henne. Med andra ord behöver vi få ett jämställt samhälle. Ett bra ställe att börja, tror jag, är barnen och skolan. Sätta upp porrfilter i skolan, ha normkritisk undervisning, inför en sexualundervisning som vi kan vara stolta över (och då menar jag inte två lektioner under hela skolgången, japp så var det för mig).

I vanlig ordning måste vi göra det där jobbiga som innebär att ta oss an problemet på flera sätt samtidigt.

Elin Lucassi, serietecknare

Att den nya lagen ställer högre krav på att man måste utreda brott är positivt och gör förhoppningsvis att fler ärenden går upp i rätten. Självklart är det dock inte en tillräcklig åtgärd, men det är en av många pusselbitar som måste till för att komma till bukt med folk som utpressar och hotar sina medmänniskor. I vanlig ordning måste vi göra det där jobbiga som innebär att ta oss an problemet på flera sätt samtidigt. En enkel sak att börja med är att omedelbart sluta skuldbelägga människor som blivit utsatta för tex hämndporr och lägga skulden och skammen där den hör hemma – hos den som begått den brottsliga handlingen att sprida materialet.

Men vad gäller män som på olika sätt utsätter kvinnor så ser vi ju gång på gång hur lagar plötsligt tänjs, till förövarens fördel.

Cissi Wallin, redaktör och skribent

Lagar är bra, om de efterlevs. Men vad gäller män som på olika sätt utsätter kvinnor så ser vi ju gång på gång hur lagar plötsligt tänjs, till förövarens fördel. Med risk för att vara den negativa (kalla mig också gärna realist) så är jag rädd för att även denna nya lag – om olaga integritetsintrång inte räcker tillräckligt, för att skydda alla de tjejer och kvinnor som dagligen utsättas för det vi kallar hämndporr.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy