Damkronorna tar kampen!

Är det jämställt inom sporten i Sverige? Tävlar damer och herrar på lika villkor i ett av världens mest jämställda länder? Gardets Merly Åsbogård ger er en inblick i den orättvisa som flickor och kvinnor möter inom sporten.

När min faster började spela fotboll någon gång på 60-talet beviljade inte den väl etablerade klubben ett öre till matchställ. Ville de ha matchdräkter fick de fixa dem själva. Sagt och gjort, tränaren fick skramla och samla, vilket i slutändan innebar att lejonparten fortfarande fick komma ur egen ficka. På matchdagen stod flicklaget där i sina nya matchställ i klubbens namn och färger, samma klubb som inte gett en spänn.

De attraktiva träningstiderna gick alltid till pojkar och herrar.

Bra många år senare stod jag själv på fotbollsplanen med två systrar till som var aktiva inom samma sport. Vår klubb var en förhållandevis bra klubb, men vi alla visste att stod det mellan oss och pojkarna var det alltid vi som fick flytta på oss. Det var ingen diskussion. Vilket särskilt märktes på träningstiderna. De attraktiva träningstiderna gick alltid till pojkar och herrar. Våra föräldrar fick finna sig i det, de hade ju fått flickor. På våra fotbollsplaner fanns det bara gräs så vi spelade alltid på gräs hemma. På bortamatch däremot blev det tydligt. – Vi spelade ofta match på grusplan om det var träning för pojkar och herrar samtidigt, för inte kan killarna träna på annat än gräs. 

Vi blev frustrerade när vi borde blivit förbannade och än är det inte mycket som förändrats inom sportvärlden. Kvinnor och jämställdhet får alltjämt stryka på foten i sportens värld. Där finns jämlikhet när det passar. Till exempel när Svenska Ishockeyförbundet inte förlängde det avtal som garanterade de kvinnor, som tagits ut till landslaget, i hockey ersättning för förlorad arbetsinkomst under sin tjänstgöring. Det ledde till den strejk som varat sedan 14 augusti. Det blev då bekvämt från förbundets sida att hänvisa till att det skall vara lika för alla och eftersom herrlandslaget inte får ut någon ersättning skall det också gälla damerna. 

…vill du som kvinna spela hockey på elitnivå måste du ha ett civilt jobb vid sidan av för att försörja dig…

Tanken är alltså att det är hemklubben som ska täcka för den förlorade arbetsinkomsten när man blir uttagen till landslaget. Vilket går alldeles utmärkt om man ser till hockeyn för herrar, deras klubbar har pengar.  Däremot är den genomsnittliga lönen för en kvinna som spelar professionell hockey i ett klubblag i Sverige 3,6 procent av vad en manlig hockeyspelare tjänar i genomsnitt. Männen tjänar alltså 96,6 procent mer i snitt än kvinnorna enligt Aftonbladet sport 2019. Vilket också innebär att vill du som kvinna spela hockey på elitnivå måste du ha ett civilt jobb vid sidan av för att försörja dig, för det går inte att överleva på de pengarna. Svenska Olympiska kommittén har tidigare stöttat med pengar men eftersom damkronorna ”misslyckades” i OS 2018 och bara kom 7:a drogs det stödet in… Om detta hoppfulla men ändå befolkningsmässigt förhållandevis jäkligt lilla land kvalificerar sig och kommer 7:a kan i varje fall inte jag se varför det ska generera i indragna bidrag?! Men det är klart, vad vet jag?

I en granskning som publicerades 2017 av SVT sport framkom det att i ett urval av personer från landslagstrupper, bland annat hockey och fotboll, var kvinnornas lön 2016, i snitt, 99,7 procent respektive 98,7 procent lägre än männens lön. Sett till samhället i stort har vi minskat lönegapet till 12 procent. Kvinnornas genomsnittliga lön i hockey landade på 13 100 kronor och fotboll 24 864 kronor, då kan även annan förvärvad inkomst redovisats i den siffran. Medan den genomsnittliga lönen för männen var för fotboll 1 859 259 kronor och hockey 3 819 318 kronor.

Som att tävla en bil mot en lådbil under samma förutsättningar bara för att de båda har fyra hjul.

Mot bakgrund av ovanstående siffror är det inte svårt att förstå hur ”lika för alla” argumentet som Svenska Ishockeyförbundet kablar ut är helt orimligt. Lika för alla när förutsättningarna ser så otroligt olika ut är i det närmsta hånfullt. Som att tävla en bil mot en lådbil under samma förutsättningar bara för att de båda har fyra hjul. 

Förbundsordförande Anders Larsson säger i verksamhetsberättelsen från 2016/2017 att målsättningarna och ambitionerna är tydliga när det kommer till dam-, herr- och juniorlandslaget. ”Vi vill spela om medaljerna”. 

Respektera spelet, respektera spelarna och skapa de bästa möjliga förutsättningar så ska du se att medaljerna kommer. 

Stötta Damkronorna i strejken! 


För att läsa kraven i sin helhet besök landslagspelaren Erika Grahms konto på Instagram @erikagrahm

Av: Merly Åsbogård

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy