Röster

Håll KD borta från våra livmödrar

KOMMENTAR. Lars Adaktussons och Ebba Busch Thors "nya feminism" är inget annat än kvinnohat och tummande på de mänskliga rättigheterna. GARDETs Elin Sundin tar pulsen på den svenska abortfrågan och politiker som är en skam för Sverige.

DNs granskning av hur Europaparlamentsledamoten Lars Adaktusson har röstat i abortfrågan i EU- parlamentet har skapat en folkstorm. Och det med rätta. Adaktusson har enligt DN röstat nej till abort i 22 fall av 28. Bland annat har han röstat emot ett fördömande av Paraguay för att landet nekat en 10-årig flicka som blivit våldtagen att göra abort. Det är en skam för Sverige som ett av världens mest jämställda länder att vi har ledande politiker som kraftigt hindrar den politiska utvecklingen för kvinnor.

Ebba Busch Thors och Lars Adaktussons politik är en skam för Sverige, skriver Elin Sundin. Illustratör: Ella Jax

Alla kvinnor som har funderat på att rösta på Kristdemokraterna bör tänka en extra gång.


Kvinnors mänskliga rättigheter är under attack världen över. När Adaktussons partiledare Ebba Busch Thor för några dagar sedan i Expressens ’Bara politik’ sade att hon vill ha en ny sorts feminism med bland annat samvetsfrihet för barnmorskor vet vi att det inte är något annat än vårdvägran Busch Thor förespråkar. Barnmorskeförbundet har själva uttalat att rätten till säker abort handlar om att patientens behov måste stå i fokus och att det är grundläggande för jämställdheten i ett samhälle att kvinnor själva ska bestämma över sina kroppar, sin sexualitet och sin reproduktion.

Kristdemokraternas hållning i abortfrågan tyder på ett kvinnohat och tummande på de mänskliga rättigheterna. Busch Thor förespråkar ingen feminism och alla kvinnor som har funderat på att rösta på Kristdemokraterna bör tänka en extra gång.

Kvinnor tvingas ta saken i egna händer med exempelvis en galge…


Frågan om abort handlar om rätten till säker abort. I de länder världen över där säker abort är förbjuden eller delvis förbjuden tvingas kvinnor ta saken i egna händer med exempelvis en galge med den överhängande risken att hon förblöder till döds och där det bara är de allra rikaste kvinnorna som kan resa utomlands för att säkra en abort. Det är inget värdigt liv för någon kvinna och snart kan det vara en verklighet även i Sverige med den utvecklingen vi ser.

Nu går resan tillbaka i tiden snabbt. Kvinnor har länge kämpat för rätten till säker abort men nu går ifrågasättandet av rätten att bestämma över våra egna kropp i raketfart. Vi kan inte stå och titta på när den här utvecklingen sker.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy