”Jag ska förstöra ditt liv med de här bilderna”

Nakenbilder och sexfilmer. Smygtagna eller tagna för bara fyra ögon att se - sedan ändå spridda över hela nätet eller använda som hot för att ”förstöra ditt liv din jävla hora”, som ett effektivt maktmedel. Här är några av alla berättelser som GARDET fått in de senaste dagarna, från kvinnor som utsatts för det man kallar hämndporr.

Illustration: Ina Björkstedt @feministern

Även material som inte har varit på mig har spridits killar emellan med mitt namn. Påminner mig om ett dokument som var ökänt i min stad där jag växte upp. Killarna i högstadiet hade ett gemensamt dokument som de skickade till varandra med nakenbilder från alla möjliga tjejer runt i Karlskoga. Värsta mardrömmen för oss tjejer vid den tiden var att råka vara med i mappen.

Blev övertalad av mitt ex att han skulle få filma när vi hade sex. När jag flera år senare lämnade honom spred han filmen, först till den nya killen jag träffade sedan till andra. Polisanmälde, det har gått 14 månader och inget har hänt än…

När jag var mellan 13-14 år hade jag en pojkvän som var mellan 15-16 år. Jag var inte ens byxmyndig och i slutet var han alltså straffmyndig. Jag skickade lätt avklädda bilder och uppenbart sexuella poser till honom och han la upp en video med dessa på Youtube. Jag har anmält denna video (som heter hela mitt riktiga namn…) tusentals gånger, jag har mailat Youtube och försökt allt jag kan komma på men den tas inte bort. När jag var typ 15-16 kontaktade jag honom och bad honom ta bort videon och då försökte han utpressa mig. Om jag gick med på att börja umgås igen skulle han ta bort videon. Jag kunde inte göra det, han har bland annat våldtagit mig, så videon är fortfarande kvar. Jag blir 25 i år.

Jag gick i sjunde klass och hade efter att en grabb tjatat till sig nakenbilder skickat en, han spred sedan den bilden runt hela skolan. Fick ord som hora och slampa ropat efter mig i korridorerna. Det skrevs även på väggarna. Vågade till en början inte berätta för min familj, men när sedan min bror såg bilden pratade han med mig och letade upp killen som hade gjort det. Hela min familj backade mig i det och både killen och hans familj fick höra ett och annat. Killen som gjorde det sa ’för att han trodde att jag ville att alla skulle se’, men det ändrades senare när vi pratade med hans föräldrar till att hans mobil blivit stulen och det inte alls var han som skickat dom… Spyr varje gång jag tänker på det.

Mitt ex tog bilder på mig naken utan att jag visste om det och skickade till sina vänner. När jag sen träffade vännerna fick jag höra hur ’schyssta pattar’ jag hade, om dom fick se dom där och då. Exet hade ett helt album med bilder på mig naken, kanske 30 bilder, som han hade tagit utan mitt samtycke. När vi gjorde slut bad jag honom radera dem, men kom sedan på att han visat MIG bilder på sitt ex naken för att jag skulle se att ’jag var finare än henne’. När han började bråka efter att jag gjorde slut sa han ’Jag kan förstöra hela ditt liv på en sekund så du kommer vilja ta livet av dig’. Det är snart två år sen jag gjorde slut och 1,5 år sen jag bröt kontakten. Jag tvivlar på att han raderat bilderna på mig och är livrädd för att de ska spridas.

Mitt ex la upp en väldigt privat film på mig, rakt upp på en porrsida, och sen spreds den till typ ALLA sidor. Var omöjligt att få bort den från nätet… det var cirka 6 år sedan. Folk skriver till mig med cirka två års mellanrum att det cirkulerar en film på mig, så på nått sätt kommer den tillbaka. Försökte polisanmäla när detta hände, men den kvinnliga polisen sa att jag får skylla mig själv och tog inte ens emot min anmälan. Var så jobbigt att gå ut lång tid efter att detta hände.

Mitt ex fotade och filmade när han våldtog mig när jag sov och manipulerad som jag var så ”accepterade” jag det för att vara en bra flickvän. Han berömde mig för att vara så öppen och spännande i sängen som motvilligt gick med på alla hans krav och jag sa bara emot en gång och då sköt han ner mig. Han hånade mig och sa att det är så jävla löjligt och ”pk” att be om samtycke varje kväll och jag fann mig i det. Tog sömntabletter och lät honom hållas tills det till slut gick för långt över gränsen och jag kom till insikt om att han faktiskt våldtog mig om och om igen. Efter att jag gjorde slut skickade han nakenbilder på mig och skrev ”så du vet, jag kan titta på dig hur mycket jag vill när jag vill :)”. Det värsta är att han har mitt ansikte på film och andra identifierbara saker såsom tatueringar. Har hört i efterhand att han har gjort samma sak mot flera kvinnor och har ett helt bibliotek med foton på sina ex som han tagit utan tillåtelse.


Jag har råkat ut för olaga integritetsintrång. Mitt ex, som hade hackat sig in i min telefon, min dator, mail, mina sociala medier, mina privata sidor hos alla myndigheter och mina bankkonton, hade därigenom fått reda på att jag träffat en annan man som jag inlett en relation med. Mitt ex sparade ner all vår konversation, mailade ut den till hela sin familj, jag fick motta extremt hat. Men inte nog med det. Exet skickade dessutom MINA privata sex-meddelanden till alla mina chefer på mitt dåvarande jobb- i syfte om att ”förstöra mitt liv – så som jag förstört hans”. Han ville alltså att jag skulle få sparken, bli svartlistad. 
Jag vågade inte gå ut när det var mörkt, jag vågade inte gå hem från jobbet själv, jag vågade inte kontakta min familj och mina vänner med rädsla för att de skulle tycka samma saker om mig som han och hans familj tyckte om mig (det var ju väldigt klart iom alla hot och allt intrång). Jag bytte telefon, bank, fimpade alla sociala medier. Skaffade hemlig mail och hemligt telefonnummer. Är fortfarande rädd för att röra mig i områden där han kan tänkas vara eller någon av hans vänner eller familj. Och det har gått 6 år nu. 

Läser era poster om hämndporr. Detta är så sjukt. Jag har levt med en man som har psykiskt misshandlat mig under en längre period. För några månader sedan så hade vi sex och han tar upp sin telefon, så jag frågar vad han gjorde. Då ville han ”lysa för att se bättre” okej tänkte jag. Några dagar senare så visa han mig filmen som han hade filmat utan mitt medgivande!! Jag försökte då ta telefonen av honom istället då tog han stryp grepp på mig. Jag har polisanmält händelsen samt ansökt om kontaktförbud mot denna man då han trakasserar mig.. min rädsla är att han ska sprida videon eller skicka den till mina föräldrar. Den känslan är fruktansvärd.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy