Kroppsaktivism är mer än att släppa sarongen

KOMMENTAR Att lägga ansvaret att våga "släppa sarongen" på stranden på enskilda kvinnor samtidigt som man fortsätter att sprida vikthets är inte kroppspositivistiskt - det är skadligt hyckleri. GARDET's Kajjan Andersson kommenterar tidningen Allas senaste upprop på sociala medier.

”Hej fantastiska kvinna!

Vi på allas.se kontaktar dig för att vi ser dig som en inspiratör och en viktig röst i kampen mot bodyshaming. Vi vet att många kvinnor fortfarande bävar inför badsäsongen. Därför lanserar vi den redaktionella kampanjen #släppsarongen.”

Så inleddes det långa mailet som jag och många andra kroppsaktivister fick från sajten allas.se. Förfrågan handlade om medverkan under deras hashtag och stöd till syftet att fylla sociala medier med bilder på kvinnor i badkläder där de deklarerar att ”nu släpper vi sarongen och vågar ta plats på stranden!”. Och det är ju inte dåligt? Vad finns det att klaga på med det?

Illustration: Julia Hermansson

Vi vet att oerhört många människor kuvas under utseendehets och fettfobi. Inte minst kvinnor justerar hela sina liv efter hur mycket eller lite plats de tycker sig kunna ta ”trots” celluliter, dubbelhakor, bristningar, hängbröst, och magvalkar. Och vi som jobbar med kroppspositivism säger ju alltid att vi måste vara fler som uppmärksammar de här stympande idealen som styr framför allt kvinnors liv. Så vad är problemet?

Instagramkontot @fetatankar sätter fingret på det som skaver något enormt. De skriver bland annat:

”Vi ser även att Allas är den sjätte mest sålda tidningen i butik inom Sverige. Aller Media och Allas har alltså en riktigt jäkla stor plattform. En gedigen plattform de skulle kunna använda för att göra skillnad genom att själva sätta ner foten och ändra sitt innehåll. Men istället välde Allas att lägga fokus och ansvar på individen att skita i de normer och ideal som Allas själva reproducerar och underhåller i varje nummer de ger ut varje vecka.”

För saken är den att sajten svämmar över av normativ utseende- och vikthets. Rubriker som ”Tre lätta luncher för dig som vill gå ner i vikt”, ”Hitta din drömvikt!”, ”Marianne Mörcks viktresa efter tv-programmet: ’Får leka att man är död’” och ”Rasa i vikt med Dr Phils bantningskur!”.

Många tidningar och plattformar försöker att haka på vad det ser som en trend, men som vi andra ser som livsviktig aktivism.

Det är artikel på artikel som lyfter fram viktnedgång som målet och de som rasat i vikt (oavsett anledning och oavsett hur hälsosamt det varit) som förebilderna. Det är en sajt, som så många andra sajter, som gör business av människors kroppshat och samhällets fettfobi. Och därför skaver uppropet #släppsarongen. För att det utan omskrivningar är ett ihåligt knep att profitera på den kroppspositiva rörelsen samtidigt som man i det återkommande arbetet producerar precis sånt som vi försöker städa upp efter.

Det här är inget ovanligt – tvärtom. Många tidningar och plattformar försöker att haka på vad det ser som en trend, men som vi andra ser som livsviktig aktivism. Det är i grunden samma fenomen som när H&M och andra klädkedjor trycker feministiska budskap på kläder som produceras av kvinnor och barn under slavlika förhållanden.

Men detta är inget som Allas vill kännas vid. I ett förklarande mail skriver de hur sajten alltid vill stå på kvinnans sida och att man vill ”ifrågasätta och förändra cementerade samhällsnormer och stereotypa bilder över hur en kvinna ’ska’ vara eller se ut”. Men, skriver man, det betyder inte att man kommer att ta avstånd från att lyfta viktminskning eller att ge råd kring kosthållning. Detta för att ”viktminskning för många för många kvinnor kan kan hjälpa dem till ett friskare och mer tillgängligt liv.” Så motiverar man att man skriver om Marianne Mörcks viktminskningsstrategi: att låtsas som att man är död, och att uppmana sina läsare att ”rasa i vikt” – detta trots att det inte finns en enda forskare som skulle säga annat än att viktrasande är extremt ohälsosamt.

Jag har jobbat aktivt med den kroppspositiva rörelsen i flera år nu. Jag har samtalat med följare och läsare, jag har föreläst och mött tusentals människor som på olika sätt berörs av rörelsens mål: att befria människor från samhällets ohälsosamma skönhetsideal och vikthets. Och jag kan säga detta: om det är något som hjälper alla kvinnor till ett friskare och mer tillgängligt liv så är det att slippa bli pepprade med budskapet att viktminskning genom olika dieter är vägen till lycka.

Det är samhällets ansvar att sluta reproducera det skadliga budskapet.

Det är inte den enskilda kvinnans ansvar att ”släppa sarongen” och ”våga ta plats på stranden”, trots att hela samhället säger att hennes kropp inte duger som den är. Det är samhällets ansvar att sluta reproducera det skadliga budskapet. Det ansvaret är Allas inte i närheten av att ta idag. Och tar man inte det ansvaret i den egna verksamheten så har man inget i den kroppspositiva rörelsen att göra – oavsett hur ”inne” den är nu, eller hur ”rätt” det vore för det egna varumärket.

Men vi är också en inkluderande rörelse. Så fort Allas städar upp framför egen dörr och tar ett trovärdigt grepp kring att sluta förespråka bantning och att ge fan i att lyfta fram kvinnor som rasat i vikt som onyanserade framgångssagor, så är de välkomna in i värmen! Här inne där vi gör vårt yttersta för att leva som vi lär och där vi tror på att den riktiga framgångssagan är ett samhälle där man begraver sin besatthet av vikt och midjemått. Där man ser att hälsa handlar om individens välmående – inte hens bmi – och där man bäddar för att det ska vara enkelt att ta plats på badstranden därför att man gjort allt i sin makt för att vikthets inte sprids vidare.

För det är inte vi som ska våga släppa sarongen – det är ni som ska sluta få oss att känna att vi inte borde.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy