När det är REA på våldtäkter

KRÖNIKA. GARDET's juridiska expert, Hanna Bergwall, summerar vad rättsväsendet sätter för prislapp på ett övergrepp och vad det räcker till för en kvinna som våldtagits. (Hint: knappt något alls).

Gång på gång chockeras vi över mannens grymhet. Och det är i sig inte konstigt! Men berättelsen tar ofta slut där. Vid chocken. Han våldtog. Han slog. Han mördade. Uppslaget på löpsedlarna. Vi får sällan läsa om konsekvenserna.

Åren av traumaterapin. Åren av sjukskrivningar. PTSD och att aldrig kunna lita på någon igen. Vestibuliten som skär som rakblad i slidan. Vi får inte läsa om den förlorade inkomsten. Den förlorade pensionen. Den ekonomiska katastrof som mäns våld, såväl fysiskt som psykiskt, kan orsaka en kvinna. Lidandet tar inte slut i samma sekund som mannens våld upphör. Tvärtom. Det har bara börjat.

Bild: Privat

Skadestånden är pinsamt låga…

Jag ser hur man även i rättsprocessen ignorerar konsekvenserna. Skadestånden är pinsamt låga och kan knappast anses utgöra ens ett försök att ersätta skadan. I brottsoffermyndighetens referenssamling finns schablonersättningar för olika typer av övergrepp. Om en man överfaller en kvinna i skogen och utför ett vaginalt samlag med henne får hon enligt schablonen till exempel 100 000 kronor. Blir hon istället våldtagen av två män som för in sina fingrar i hennes underliv får hon 25 000 extra. Och för övergreppet som beskrivs nedan ger schablonen ytterligare 25 000 kronor:

“En kvinna utsattes för grov våldtäkt av en man genom att han med våld tilltvingade sig vaginalt och analt samlag. Våldet bestod i att mannen band fast kvinnans händer och fötter så att hon inte kunde komma loss, tejpade för hennes mun och näsa samt stack henne flera gånger med en blodig kanyl. Brottet bedömdes som grovt med hänsyn till att mannen bundit fast kvinnan och därigenom frihetsberövat henne och helt berövat henne möjligheten att värja sig mot de sexuella övergrepp som han sedan utsatt henne för. Dessutom hade hela händelseförloppet pågått under lång tid, från tidig kväll till morgonen därpå”.

(källa: https://referatsamling.brottsoffermyndigheten.se/)

Våldsutsatta kvinnor har för sjutton en 17 gånger högre risk att dö i förtid!

150 000 kronor. Det fan piss värt. Det är en summa snubblande nära att säga att våldet är ett acceptabelt beteende. Jag är inte ute efter att chocka er med mannens grymheter, däremot vill jag visa vad samhället tycker ett sånt här beteende borde kosta. Och svaret blir struntsummor. Utslaget över tid inte mer än ören.

Vad ska 150 000 kronor egentligen räcka till? Några månaders sjukskrivning kanske? Eller terapi? En sak som är säkert. Ersättningen täcker inte ens en bråkdel av vare sig det lidande eller den ekonomiska förlust som kvinnan orsakats. En våldsutsatt kvinna förlorar i snitt 25 procent av sin inkomst under de första åtta åren efter händelsen. Skadeståndet borde åtminstone täcka det! Lidande kan inte mätas i pengar, men i brist på andra metoder… ja, då får pengar duga. Våldsutsatta kvinnor har för sjutton en 17 gånger högre risk att dö i förtid! Det kan inte ignoreras.

Om något symboliserar pengar ett försök att reparera skadan. Det signalerar att samhället ser vad som hände, ser att det var fel, ser att offret lider och bekräftar vad hon utsatts för. Det säger att han ska skämmas – inte hon. Dagens skadestånd skickar ut en signal som säger motsatsen.

Det är dags att vi börjar se mäns våld mot kvinnor som processer. Ibland utlöses processen av en händelse. Ibland börjar det smygande. Men en sak är säkert. Det tar inte slut i samband med sista slaget eller när våldtäkten upphör. Processen fortgår. Kanske i månader. Ibland i år. Ibland under en hel livstid. Och det måste såväl ersättningsnivåerna i domstol som beskrivningar i media av mäns våld mot kvinnor återspegla.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy