När gynbesöket blir en mardröm

GARDET frågade sina följare på Instagram om de upplevt smärta i samband med gynekologbesök och vittnesmålen som kom in fick oss att tappa hakan. Vi misstänkte att det var illa, men inte så här...

Berättelserna har ramlat in i rasande fart. Många vittnar om extrema missförhållanden inom vården. Och det framgår tydligt att vården anser att kvinnan bör tåla oerhörda smärtor. ”Det är normalt” att ha ont påstår läkare. Och konsekvent läggs ansvaret för smärtan över på kvinnan. Det vittnas även återkommande om att läkare rekommenderar patienter att ha sex, trots smärta, för att ”töja”. Nedan finner du några av vittnesmålen.

Illustration: Ella Jax

Jag sökte hjälp för vestibulit och i samtal med doktorn där min dåvarande var med fick han (!) rådet att bara köra på även om jag grät, jag skulle bli avdomnad tillslut menade läkaren, så då kunde min dåvarande komma iaf. 🤯 Vi gick därifrån helt chockade båda två. Efter en stund sa min kille: menade han att jag skulle våldta dig eller va fan??? 🤢🤮 Så jävla sjuk grej å säga till nån som inte ens klarar av en undersökning.”

Antagligen blivit felsydd efter att jag blev klippt vid min första förlossning… söker för smärtan och kan knappt låta att dom undersöker mig för det för så ont. Läkaren (manlig) säger till mig att jag ska ha mycket sex så att det tänjs. Jag undrar hur det ska gå till eftersom jag knappt kan gå utan att det gör ont…”Smörj med bedövningssalva och ta en alvedon ca 30 min innan” får jag som svar… ehhh nej tack. Ska jag ha sex utan att känna något? Och planera in det? Gick hem med tårar i ögonen och utan att ha fått hjälp”.

Jag var med om att en gynekolog klippte en bit av min livmodertapp utan att förvarna. När jag illvrålade av smärta tyckte hon att jag sjåpade mig. Spolar äggledarna och läkaren fick trycka sig förbi ärrvävnaden efter en konisering, en av de värsta smärtor jag varit med om. Allt utan ens prat om bedövning”.

Blivit opererad för cellförändringar och mitt under operationen känner jag att bedövningen inte tagit på ett ställe. Skriker av smärta. Den manliga läkaren fortsätter precis som om inget har hänt…”

Eller som den enda manliga gynekolog jag haft som av oklar anledning prompt skulle göra en undersökning av underlivet när mitt problem just då knappast behövde det… ”Vi kan lika gärna ser hur det är där nere också” som han sa. Och sen när jag sitter där i gynstolen och försöker överleva denna ganska blottande situation genom att titta ut genom fönstret så begär han argt ”Titta på mig, annars känns det som att jag våldtar dig” . Så jävla vidrigt!

Eller när jag ringde pga konstiga flytningar och märklig smärta och fick höra att det nog bara var normalt ändå. Och tiderna är ju så få. DU kanske har mensvärk? Efter en månad ringde jag igen och fick samma respons plus att ej finns tider på flera veckor och då i staden 11 mil bort. Typ skrek i telefonen att jag måste ha en tid för det är fan inte normalt. Då kläckte de ur sig att de fanns en privatgyn med landstingsavtal i närheten. Fick tid dagen efter. Visade dig att jag hade en så kraftig inflammation i äggledaren så den är nu helt trasig.”

En manlig gynekolog som förde ultrastaven in och ut och frågade om jag kände något! Hade jättesvårt för manliga gynekologer efter det vilket få respekterade!”

Under ett vaginalt ultraljud så förde läkaren staven in och ut långsamt och tittade mig i ögonen hela tiden. Han frågade sen om det var skönt och jag sa att det gjorde ont. Han blev förnärmad och påtalade hur anatomiskt inkorrekt min tatuering av en elefant var.”

En manlig gynekolog som förde ultrastaven in och ut och frågade om jag kände något! Hade jättesvårt för manliga gynekologer efter det vilket få respekterade!”

Vid en undersökning (av en manlig gynekolog) hanterade han plastinstrumentet som används för att häva upp för bättre insyn så aggressivt att den bröts av. Otrolig smärtsamt. Han lyfte inte ens ett ögonbryn. Medan sjuksköterskan (kvinna) störtade fram och höll min hand när hon såg hur ont jag hade. Tyvärr varit med om ett par riktigt smärtsamma spiralinsättningar. Men det är som att det räknas ingå? Uff.. 😒”

Att sätta in en spiral och även ta ut den var något av det värsta som hänt mig. Låg och skrek av smärta och kaskadspydde efteråt. 
Får rysningar och obehag så fort jag tänket på det.”

När jag skulle sätta in min spiral så svimmade jag av smärta för att dom gjorde fel på något vis.”

När jag satte in spiral för några år sedan upplevde jag en fruktansvärd smärta. Gynekologen fick avbryta och boka nytt besök. Vid andra försöket kom den på plats, men fortfarande med galen smärta. Gynekologen förmedlade att det var mig det var fel på. Såhär ont skulle man inte få, det var onormalt…”

Senaste två gynundersökningarna jag gjorde fick lov att avbrytas då jag fick panik av smärta och trauma från min abort månaden innan, då även läkaren samtidigt som han hade instrument inuti mig sa att ”nu sätter vi in en spiral” helt utan att det pratats om det innan och tyckte att jag var ”krånglig” när jag panikgrät och skrek att jag inte ville. Slutade med att det ej blev någon spiral som tur var men känner fortfarande grov ångest av tanken att bli undersökt igen.”

Angående smärtsamma gynbesök: när jag var ca 17 år hade jag kondylomer som var enormt svåra att bli av med. Testade först med en gynekolog. Det sprayades med nåt som kändes som frätande syra i flera timmar efteråt och fick sitta med ispåse mellan benen hela kvällen medan tårarna rann. Men dom kom lik förbannat tillbaka. Fick tips om en annan gynekolog som först lade bedövningssalva på ett område, tog fram något som såg ut som en lödkolv och darrhänt stack han dram den och brände mig på ett ställe där han INTE haft på bedövning!! Jag gallskrek så klart å då blev han arg o sa att det där var väl inte så farligt !!! Gubbjävel!”

Fler vittnesmål finner du på vår Instagram –gardets.nu . Har du själv varit med om något? Berätta gärna under våra inlägg där.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy