När pedofilernas ideal blir samhällets

Skönhetstävlingar för barn och femåringar som modellar underkläder á la Victoria Secret. Vad händer när vi som samhälle går med på sexualiseringen av barn? GARDET's Paula Dahlberg berättar.

En kortkort kjol som glider upp lite och blottar en volangprydd rumpa bara du sitter i rätt vinkel. Magtröjor blottandes en barnslig midja. Bikinis skapta för att efterlikna det vuxna idealet. Smink och bh:ar gjorda för 5-åringar…

På scenen struttar små flickor fram med vickande höfter, dansar och skakar på rumpa och de obefintliga brösten. På affischer för klädföretag förekommer bilder med sexualiserade flickor som troligen (förhoppningsvis…) är 17-18 år men sminkade och fixade för att framstå som max 12.

Frågan är om vi inte gör våra döttrar en gigantisk otjänst när vi låter pedofilernas ideal bli samhällets ideal?

Den amerikanska kulturen med skönhetstävlingar för barn har börjat nå Sverige. I USA har det varit stort länge och det har skördat sina dödsoffer i form av små flickor som kidnappats, våldtagits och mördats av pedofiler som sett dem på scen. Nu ska vi givetvis inte anpassa oss efter pedofilerna, men frågan är ju om vi inte gör oss själva och våra döttrar (och i förlängningen våra söner) en gigantisk otjänst när vi låter pedofilernas ideal bli samhällets ideal?

När vi aktivt sexualiserar våra barn, både i reklam, i modet och i viljan att skyla dem från ”snuskgubbarnas” blickar på badstranden. Det är trots allt inte i nakenbadet vid en ålder av 2-3 år som problemen ligger, utan i de ideal vi skapar där samma två- och treåringar (som inte får bada nakna på stranden) får bada i trekantsbikinis trots att de inte har några bröst att gömma undan eller ge stöd åt. Där 12-åringar får titta in i kameran med en blick som anspelar på sex och detta sedan gör reklam för kläder hos företag som American Apparel.

Det ligger också i den mycket specifika sexualiseringen av rasifierade flickors kroppar, där flickor så små som 8 år kan få höra att det är deras eget fel att män tafsat eller kommit med sexuella kommentarer. När vi i domar i Sverige får se män frias från övergrepp på svarta eller bruna minderåriga tjejer, motiverat med att de ju verkat så mycket äldre än de var eller att de själva ”velat”, så spär samhället på sexualiseringen av rasifierade kvinnor och tillåter samtidigt pedofila eller hebefila (vuxnas sexuella dragning till tonåringar i puberteten, reds.anm.) ideal att stå fast.

De sa själva rakt ut att det var okej att sexualisera mig, för jag var ju svart.

Jag var själv 12 år första gången jag fick betalt för något sexuellt. 14 år första gången jag sålde sex. Köparna var familjefäder. Vid telefonsex kunde jag ibland höra deras egna barn i bakgrunden. De sa själva rakt ut att det var okej att sexualisera mig, för jag var ju svart. Men de använde sig också av bilder och filmer från bland annat skönhetstävlingar för barn för att visa att det var okej att sexualisera barn.

Om barnens egna föräldrar tillåter småungar att dansa sexigt på scen iklädda magtröjor och shorts som visar rumpan, varför skulle det då vara fel att dessa män tittar och finner dem sexiga? De skulle ju inte dansa sexigt om de inte ville vara sexiga eller hur? Och om dessa barn får vara sexiga offentligt, varför skulle det då vara fel om jag också ansågs sexig av dessa män? Ungefär så gick resonemanget.

Och som barn köpte jag detta. För såklart måste det alla andra fick vara det rätta, eller hur? Men problemen med att sexualisera barn stannar såklart inte vid risken att barn på grund av detta utsätts för övergrepp. Det fortsätter även upp i åldrarna. I saker som att vi har en gigantisk ökning av kvinnor som operera sina kön för att de ska ”se unga ut”. Som tror att en fitta måste se ut på ett visst sätt för att inte verka gammal och använd.

Kvinnor som inte försöker förhindra spåren av sitt åldrande får automatiskt etikett på sig om att inte bry sig om sig själva.

Vi har kvinnor som opererar sig för att bli tightare igen för att framstå som yngre. Kvinnor lägger också tusentals kronor på krämer, smink och operationer för att på olika sätt hindra åldrandet. Här är det lätt att påstå att kvinnor ju bara kan skita i idealet om ungdom, men att ständigt idealisera unga kvinnor, eller barn, innebär också att kvinnor som ser äldre ut har svårare att få jobb, svårare att få en partner, svårare att få rätt vård och så vidare. Kvinnor som inte försöker förhindra spåren av sitt åldrande får automatiskt etikett på sig om att inte bry sig om sig själva och med det följer en lång rad av föreställningar som alla gör det svårare i livet för kvinnan.

Att vi sexualiserar barn är alltså skadligt, och farligt, både för barn och för vuxna. Men ändå fortsätter det… Varför? Det enkla svaret är kapitalismen. För det är svårt att sälja föryngrande krämer, operationer och kläder som ska hålla in midjan till kvinnor som faktiskt inte bryr sig ett skit om att de har gråa strån i sitt hår eller en mage som visar tecken på att ha burit barn.

Så för allas vår säkerhet, låt oss peka finger till kapitalismen och kämpa emot sexualiseringen av våra barn, en ickeköpt bebisbikini i taget.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy