Nej, deplatforming handlar inte om de stackars männen

KRÖNIKA. Kroppsaktivister får bilder raderade och hela konton borttagna enbart för att de är tjocka – och därför anses bryta mot ”trivselreglerna”.

När Sveriges Radio P1 under vinjetten ”Veckans ord” lyfter deplattformering sitter jag nyfiket med kaffekoppen i handen och öronen spetsade. Skönt att fler och fler lyfter fenomenet med hur framför allt kvinnors röster tystas för att de anses bråkiga när de lyfter sin verklighet, tänker jag.

…enbart för att de är tjocka och därför anses bryta mot ”trivselreglerna””…

Hur kvinnor som berättar för arbetsgivaren om sexuella trakasserier på arbetsplatsen blir de som får se sig om efter ett nytt jobb utan att deras utsatthet blivit tagen på allvar.

Hur frilansskribenter blir av med uppdrag därför att deras feministiska åsikter ses som för radikala. Hur förskolepersonal får höra att vårdnadshavare klagat hos chefen för att de skriver om feminism på sina privata konton. Hur kroppsaktivister får bilder raderade och hela konton borttagna enbart för att de är tjocka och därför anses bryta mot ”trivselreglerna”.

Verkligen skönt att fler talar om detta, tänker jag och tar glatt en sipp svart till.

Men så finner jag mig lyssnande till något helt annat. Något som handlar om att vi som startade hashtaggen #brinnförjosefin och anordnade en vördnadsfull ljusmanifestation till hennes minne är de som använder sig av deplattformering som strategi för att få män som Örjan Ramberg att bli av med jobbet. Att det är vi som har arbetat för att män som Ramberg, som Anton Mr Cool Magnusson och R. Kelly blivit av med sina plattformar.

Stoppa bandet. Vänta, va?

En skulle kunna hävda att skillnaden mellan att bli av med sin plattform för att du är kvinna som talar högt om dina rättigheter och att som man bli av med sin plattform för att du slagit sönder en människa är tydlig. Men är den inte det för alla så låt mig för all del förklara:

Alla som begår ett brott ska ta dess konsekvenser. Offentliga personer som beter sig åt helvete (till exempel genom att ”skoja till det” i en sång som detaljerat beskriver hur barn ska bli våldtagna och lemlästade) måste vara beredda på kritik kring detta. Det är ingen mänsklig rättighet att få stå som affischnamn på en nationell scen precis som det inte är en mänsklig rättighet att kunna sprida sin musik på Spotify.

En av Kajjans bilder som blev borttagen av Instagram. Foto: Privat

Vad som däremot är en rättighet är att kunna tala öppet om mäns förtryck mot kvinnor. Att kunna berätta om hur du som kvinna blivit utsatt av män som lyckas ducka precis alla konsekvenser deras agerande borde ha genererat.

Att få din röst tystad, din kropp censurerad och din arbetsplats borttagen för att du berättar om att det du varit med om är fel är inte samma sak som:

  • att bli av med skådisuppdrag för att du misshandlat kvinnor och fortsätter att terrorisera kvinnor
  • att motta kritik för att din humor är moraliskt förkastlig
  • att inte få din musik spelad för att du under decennier förgripit dig på barn.

Inte. Samma. Sak.

Är ni med på skillnaden? Den mellan att bli av med en del av sin plattform för att du agerat på ditt kvinnohat och att bli av med sin plattform för att du talar om hur du blivit utsatt för kvinnohat?
Skönt.

Vi som står bakom Gardet har valt att lyfta deplatforming som ämne under vår lansering. Det är inte för att män som Ramberg och Kelly behöver uppbackning när de äntligen får ta konsekvenserna av sina handlingar. Nej, det är för att vi vill visa vad som händer när kvinnors röster återigen marginaliseras för att deras motstånd stämplas som ”bråkigt”, ”lynchande” och ”radikalt”.

Det är för att människor som du och som jag ska veta att vi inte är ensamma. Att vi tillsammans kan stärka varandras röster. Att det finns vägar att gå när alla andra försöker tysta dig.

KAJJAN ANDERSSON / @karinkajjan

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy