Röster

Polisen saboterar genom sin passivitet

OPINION. Saboterar poliser utredningar? GARDETs Merly Åsbogard beskriver hur polisers bortprioritering och hantering av våldtäktsfall leder till just det - sabotage.

Visst är vi alla överens om att kvinnor och barn i rättsväsendets ögon har lägre status än män. Om någon blir obekväm av att kalla det lägre status, kan vi kalla det för lägre prioritet också.

Det är ändå något som skaver i mig när hanteringen av anmälningar gällande sexualbrott grovt missköts gång på gång. ”INTE AV ALLA POLISER!”, skriker någon. Nej, men av tillräckligt många för att det skall utgöra ett strukturellt problem.

Kommer ni ihåg den minderåriga våldtagna flickan i Borås som kallades till polisstationen för att hämta våldtäktsmannens kondom?

Att inte kalla in våldtäktsmisstänkta på förhör, inte skicka iväg rapekit, inte hålla förhör med offret, inte samla in bevisning, vägra ta upp anmälan, sprida falska uppgifter om falskanmälningar (exempel tagna både från Uppdrag Granskning, egna erfarenheter, vittnesmål och lästa rapporter) är en aktiv handling av sabotage. Ett aktivt nedtystande och kränkning av offer. Ett aktivt, inte passivt, utövande av förtryck.

Illustration: Julia Hermansson @juliaillustrerar

Kommer ni ihåg den minderåriga våldtagna flickan i Borås som kallades till polisstationen för att hämta våldtäktsmannens kondom? Bara att googla för den som inte tror mig. Jag kan själv berätta att min bevisning inte skickades från polisen i Borås på över tre månader. Då hade jag kontaktat polisen många gånger och fått veta att ”bara för att något är obehagligt betyder det inte att det är våldtäkt” och ”det händer ju ofta att det inte ligger något brott bakom alls…”.

Sen en berättelse om en kvinna som polisen menade ljög bara för att grannarna inte hört henne skrika som hon uppgav. När jag frågade om deras ”slarv” med min bevisning kunde påverka möjligheten att få fram bevisning från kläder och annat fick jag ett torrt ”ja” tillbaka – ingen ursäkt.

Hennes granne ringde polisen under pågående våldtäktsförsök när hon såg två män tvinga ner en kvinna på gräsmattan – ingen patrull kom till platsen.

Detta är inte en fråga om vilket brott som är prioriterade eller inte. Vi kan försköna status hur mycket vi vill men till syvene sist handlar status om en över- och en underordning. Det är en fråga om ett aktivt förtryck som utövas av personer som ska verka som upprätthållare av lagen i samhället.

I en intervju jag genomförde med en kvinna som utsattes för våldtäktsförsök berättade hon om natten hon anfölls. Först i bilen på väg hem med mannen hon träffat ute. När hans vänner utan förvarning hoppar in i bilen och mannen kör iväg förstår hon att något är väldigt fel. Hon kunde ta sig därifrån och springa hem. Bara för att bli förföljd och överraskad vid sin port några min senare av samma gärningsmän. Hon hinner ta sig runt lägenhetshuset innan hon blir nedsliten bakifrån på gräsmattan.

Där känner hon igen de två männen som försökt våldta henne och ringer polisen. Ingen polis kommer heller denna gången.

Hennes granne ringde polisen under pågående våldtäktsförsök när hon såg två män tvinga ner en kvinna på gräsmattan – ingen patrull kom till platsen. Det hela slutade med att grannen kom ut och försökte jaga iväg de två männen, fick sin näsa knäckt och männen kunde gå därifrån utan att någonsin varit i närheten av att bli gripna. Det kom aldrig någon polis till platsen varken under överfallet eller efter.

Några veckor senare är kvinnan på en klubb som ligger precis jämte polisstationen… PRECIS JÄMTE! Där känner hon igen de två männen som försökt våldta henne och ringer polisen. Ingen polis kommer heller denna gången.

Det handlar om förtryck. Bortprioritering som orsak för ovanstående kan väl stämma men är bara ett symptom på något annat. Min strävan är jämlikhet och därför måste jag kunna peka ut för att kunna stampa ut förtrycket där jag ser det! Och det jag ser är samma trötta förakt för utsatta kvinnor.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy