Röster

Rätten att sova naken utan att bli våldtagen

Samtyckeslagstiftningen har testats i praktiken och vunnit. I veckan blev en man som hävdade "tyst medgivande" fälld för oaktsam våldtäkt. GARDET's Elin Sundin förklarar varför domen är så viktig för kvinnors trygghet och samhällets syn på kommunikation kring sex.

Som tidigare ordförande för samtyckesrörelsen Fatta har många tjejer berättat för mig om när de blivit våldtagna. Genomgående är att tjejen skäms och inte vågar anmäla eftersom hon är osäker på om det verkligen var en våldtäkt och att anmälan inte ska leda till fällande dom. Vi pratade ofta om att skammen är hans att bära och hennes rätt till sexuellt självbestämmande. Vi pratade också ofta om samtyckeslagen och hur mycket den skulle komma att betyda för tjejers rätt till sin egen kropp.

Den tydliggör att den som tar initiativ till sex måste vara säker på att den andra parten vill samma sak och att det sker frivilligt.

Jag tänkte särskilt mycket på de här tjejerna i veckan när jag hörde att Högsta Domstolen dömt en man för medveten oaktsam våldtäkt. Det är en viktig dom eftersom det är första gången den högsta rättsliga instansen prövar samtyckeslagen sen den infördes och tar fasta på orden ”allt annat än ett ja är ett nej”. Domen kommer få stora konsekvenser över hur samtyckeslagen ska tolkas framöver. Bland annat genom att den tydliggör att den som tar initiativ till sex måste vara säker på att den andra parten vill samma sak och att det sker frivilligt. Det här är en stor seger för alla oss som kämpat för en ny lag. Förhoppningsvis leder det till ännu fler fällande domar.

Varför det är så stort?

Skeptikerna sa att med samtyckeslagen skulle det bli ett ökat fokus på brottsoffret. Det låter såklart snällt men är egentligen bara förtäckta ord för att vilja behålla en föråldrad och icke fungerande lagstiftning. Vi som kämpade för samtyckeslagen sa att vi skulle få en förändrad syn på skillnaden mellan ömsesidigt sex och sexuella övergrepp. Det är precis som vad som börjat hända. Åklagare har de senaste dagarna menat att det snarare har blivit större fokus på den misstänkte förövaren eftersom han behöver förklara varför han har utfört handlingarna. Det är åklagaren som har bevisbördan och måste bevisa brottet. Samtyckeslagen har haft stor betydelse för att fälla fler förövare eftersom införandet av oaktsam våldtäkt ger möjlighet till fler fällande domar.

Det nya brottet oaktsam våldtäkt grundas på ifall gärningspersonen borde ha fattat att risk för att det inte var frivilligt.

I den tidigare sexualbrottslagen fanns bara möjlighet att åklagaren skulle bevisa att den tilltalade haft uppsåt, det vill säga att gärningspersonen hade insikt och själv förstod att den andra blev tvingad eller utnyttjad. Det är oftast svårt att bevisa en sån insikt.

Med det nya brottet oaktsam våldtäkt grundas bedömningen på ifall gärningspersonen borde ha fattat att risk fanns för att den andra inte deltog frivilligt. Det är ett slags undersökningsplikt för att ta reda på om den andra personen eller de andra personerna hela tiden vill. Man döms alltså inte bara för brist på insikt utan också för slarv med att ta reda på om partnern samtycker.

HD-domen som kom i veckan är en så kallad vägledande dom som kommer att ha betydelse för hur tingsrätten och hovrätten dömer i andra fall av misstänkt våldtäkt. Den är normerande för att den också tar fasta på den sexuella självbestämmanderätten. När sex inte är frivilligt är det olagligt. 

Domen är också viktigt för att den visar att passivitet inte betyder ja. Passivitet betyder nej. När du ligger still ska ingen kunna ta på dig eller göra saker med din kropp som du inte vill. Eller som Katarina Wennstam brukar säga – ”Den kvinna som vill ligger inte still”. Eller som Fatta formulerar det – ”Allt annat än ett ja är ett nej.”

Du ska kunna sova naken utan rädsla för att bli våldtagen.

Det är inte tjejer som ska sluta använda kort kjol, höga klackar, urringat eller magtröja med rädsla för att bli våldtagna. Du ska kunna sova naken utan rädsla för att bli våldtagen. Även om du sover i bara trosor och säger att du inte vill ha sex ska du inte behöva höra efteråt att det vara ett ”tyst samtycke”.

Jag hoppas att alla som läser den här texten inser att det behövs nya sätt för att kommunicera kring sex. Nu är det viktigt att berätta vad vi vill i varje sexuell handling. Fråga. Kommunicera. Läs signalerna. Samtyckeslagen är en möjlighet till att utveckla sättet vi har sex på så att det blir jämställt, ömsesidigt och lustfyllt för alla parter. En obligatorisk sexualundervisning kan lära oss just det men vi måste fortsätta att lära genom hela livet. Nu har rättsväsendet börjat att fatta men vi har ingen samtyckeskultur förrän alla har fattat.

Och jag tänker på mannen som här om morgonen ringde in till Ring P1 och var så förbannad på domen. Han frågade om det nu kommer ”krävas kontrakt före sex”. Till dig vill jag säga: Det enda som behövs är att du frågar om din partner vill, läser hens signaler och kommunicerar. Du kommer också vinna på ömsesidigt sex!

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy