Riktiga män slår kvinnor

KRÖNIKA. Kajjan Andersson bemöter den utbredda åsikten att riktiga män inte slår kvinnor och slår fast att ”man” inte är en kvalitetsstämpel.

Den misogyna samhällsstrukturen är många saker, men korkad – det är den inte.

För att överleva så länge har den behövt ha en mängd utarbetade argument, förklaringsmodeller och strategier för att bland annat kunna lägga skulden på offret, relativisera vittnesmål och förhöja den maskulina statusen.

Som detta som ni säkert hört både en och 746 gånger: ”De som slår kvinnor förtjänar inte att kallas män.”

Vilken jävla mening. Som att ”man” är ett oantastligt varumärke typ som ”korv” där produkter med för lite procentuell kötthalt inte kvalar in i korvklubben.

Som att inte män kan vara rövar. Misshandlande kräk. Mördare. Våldtäktsmän.

Illustration: Ella Jax

Men en så fiffig lösning har systemet kommit på.

”Hmm, om de kommer på att det är vi män som gör all den här skiten så kanske vi råkar illa ut… Jag vet! Om vi säger att alla som slår, våldtar och mördar inte förtjänas att kallas män! Då kan de ju inte skylla på männen längre! Asbra. Vi kör på det.”

Och hepp så kan alla ”fina killar” slippa allt ansvar på grund av att dessa personer som begår brotten inte har nåååååågot med dem att göra. ”De är ju inte ens riktiga män”.

Men det finns inget ”förtjänar att kallas man” eftersom ”man” är en beskrivning av en grupptillhörighet och inte en kvalitetsstämpel.

Män som slår kvinnor är i allra högsta grad män.

Män som våldtar barn är i allra högsta grad män.

Män som mördar… ja ni fattar. ÄR MÄN.

Och precis samma sak gäller när man stämplar förövare som ”monster” eller ”psykopater” eller annat. Det är sätt att inte bara avhumanisera förövare utan att avmaskulinisera dem. Allt för att gruppen män ska slippa ta ansvar för skiten den producerar.

För ju mer förövare avmaskuliniseras desto mer vatten på sin kvarn får Inte alla män-personerna. Faktiskt erbjuder det dem i förlängningen nya slagord, så som ”Inga riktiga män alls!”. Tänk så behändigt va.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy