Ryck upp er, RFSL!

Vems sida står RFSL egentligen på, den prostituerades eller torskens? Lyssnar de till forskningen, sakkunniga, och framförallt, prostituerades erfarenheter och livsöden? Det är inte första gången som RFSL ämnat vända prostituerade ryggen och nu ryter Gardets Merly Åsbogård ifrån.

Året var 2005 och Borås RFSL-avdelning tog sikte mot kongressen i Sundsvall på Berget. Den 34:e kongressen skulle gå av stapeln och en av de särskilt inbjudna talarna var Mona Sahlin. Jag åkte i mån av plats och var inte ombud, men om det var någon kongress jag hade behövt ha rösträtt på så var det just denna.

Detta år hade det motionerats om att stryka texten om prostitution och ersätta detta med en milt sagt sexpositiv syn på sexarbete. En titel och text som skulle innefatta allt ifrån att stå i kassan på en Eroshops, telefonsex, hallickar och personer i prostitution. Argumenten lät ungefär som vanligt. Det fanns en frihet i att vara sexarbetare som vi inte hade någon rätt att begränsa och det var inte RFSL:s plats att ta ställning i denna frågan och så vidare.

Jag kände det som att jag var omgiven av människor som inte förstod. Människor som gärna teoretiserande kring frihet och rätten till sin egen kropp i förhållande till sexköp men som själva aldrig sålt sex.

Motionen fick bifall och mitt hjärta sjönk. Jag kände det som att jag var omgiven av människor som inte förstod. Människor som gärna teoretiserande kring frihet och rätten till sin egen kropp i förhållande till sexköp men som själva aldrig sålt sex. Det var principen som skulle styra. Den högst teoretiska. För praktik och fakta får stå tillbaka för andra- och tredjehandshistorier om någon som minsann pratat med en person som sålt sex inte alls missnöjd, tvärtom! Hen älskade sitt ”jobb”. 

Inte en tanke på vad för andra faktorer som kan spela in när man motar in någon i ett hörn för att delge sin syn på något som är så väldigt stigmatiserat och redan är så nära sammankopplat med social utfrysning och både psykiska och fysiska normbestraffningar. 

Beslutet klubbades igenom och det var dags för Mona Sahlin att hålla sitt tal. 

Hon klev fram till podiet under tystnad. Mona log inte. Hon var samlad men även djupt berörd…illa berörd. Mona förklarade att hon egentligen hade ett helt annat tal förberett men detta som hände nu var viktigare att adressera. Där och då gjorde hon klart för, inte bara sin, men även regeringens syn på prostitution. Gång på gång frågade Mona kongressen, förstår ni vad ni röstat igenom? 

Hon uppmanade till att tänka till men framförallt att tänka om. 

I mänskliga men skarpa ordalag gjorde hon klart för hela den 34:e kongressen att synen på och arbetet mot prostitution numer är en tvärpolitisk strävan. Det är också den synen som bland annat ligger till grund för den värdegrund föreningar ska dela om de ska ha möjligheten att beviljas statsbidrag. Gång på gång frågade Mona kongressen, förstår ni vad ni röstat igenom?  Hon uppmanade till att tänka till men framförallt att tänka om. 

När hon lämnade över podiet till dåvarande förbundsordförande Sören Juvas var denne märkbart tagen av stundens allvar. Han betonade att detta beslut var ett hastigt, både utrett och omröstat, beslut och uppmanade till att beslutet skulle rivas upp och röstas om igen.  Hans uppmaning att ta om beslutet bifölls och motionen röstades i en andra omröstning ner, bifall blev till avslag och det hade vi Mona att tacka för. 

Skärmdump: qx.se

Att RFSL fortsätter ta ett steg fram och två steg tillbaka är inget som förvånar men det är sorgligt. Särskilt med hänsyn till målgruppen dem representerar. En målgrupp där förekomsten av prostitution är större hos både homo-, bi- och transpersoner jämfört med heterosexuella cis-personer enligt Folkhälsomyndigheten.

Och det går inte heller att vika undan för att prostitution inte kommer som ett isolerat problem. Med det följer en ökad risk för psykisk ohälsa och ett många gånger större riskfyllt förhållande till alkohol, droger och även sex i allmänhet, enligt Folkhälsomyndighetens studie. 

Det är inte sällan personer i prostitution vänder våldet de erfar mot sig själva. När det inte går att leva upp till lögnen om den lyckliga horan och inte heller hitta en trygg väg ut från prostitutionen.

Jag har pratat mig hes och skrivit mig matt om våldet som personer i prostitution möter. Om hur ett liv i prostitution söndrar en på ett sätt som gör att läkningen och vägen tillbaka blir lång då bitarna från det trasiga ska passas ihop. Många gånger får man bara inse att de aldrig kommer passa ihop igen, du måste bygga en ny pusselbit som blir en del av ett nytt liv. Och hur beredskapen måste bli bättre och vägen ut från prostitution bättre och tryggare. Det är inte sällan personer i prostitution vänder våldet de erfar mot sig själva. När det inte går att leva upp till lögnen om den lyckliga horan och inte heller hitta en trygg väg ut från prostitutionen.

Jag minns en kille som försökte hitta en trygg plats. Som mötte på krogvärldens alla avskum till gubbar. Han, som jag sprang på i sällskap med den ena efter den andra 50-plus:arna på alla Göteborgs gaykrogar trots att han bara var 16 år. Han som hade behövt vuxna runt omkring sig, inte torskar som slickade sig om munnen och hällde i honom sprit. Inte torskar som ringer några samtal för att fixa in ett minderårigt barn på krogen och sen passar runt honom mellan sig på efterfesten. Han som gärna följde med på resor och pratade glatt om än försiktigt om framtiden. Som frågade om jag trodde att han en dag skulle kunna sitta i förbundsstyrelsen för RFSL ungdom? Han som året senare var ”horan” som avslutade sitt liv.  

Skärmdump: liu.se

Det är helt ok att vi har olika erfarenheter, teorier, åsikter och visioner. Det är när vi ska applicera dessa på verkligheten och människor i synnerhet som jag förväntar mig mer av ett förbund, som RFSL, med dess mångåriga erfarenhet av att arbeta för människors lika värde och rättigheter.

För bakom alla fina tal om rätten till självbestämmelse över sin egen kropp och fria val står en sexköpare och vrider förväntansfullt sina händer och slickar sig kring munnen

Låt oss tala klarspråk om vad detta egentligen handlar om. För bakom alla fina tal om rätten till självbestämmelse över sin egen kropp och fria val står en sexköpare och vrider förväntansfullt sina händer och slickar sig kring munnen. För vinner RFSL är det hen, tillsammans med hallickar och människohandlare, som kan köpa sig rätten över en annan människas kropp och låsa fast en annan människa i utsatthet långt borta från sina ”fria val”. 

Vittnesmålen ljuger inte. Forskningen ljuger inte.  

Vi vet bättre och därför borde det vara på sin plats att agera bättre RFSL. 


Av: Merly Åsbogård


Källor:

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy