SD gillar också ”tölpwashing”

KRÖNIKA. Paula Dahlberg anar en trend - vita män som begår övergrepp, till skillnad från icke-vita döps snabb om till "tölpar". Och plötsligt handlar det om alla män istället för inte alla män... Eller var det tvärtom? Förvirringen är total.

Generellt när vi feminister diskuterar sexuella övergrepp mot alla som inte är cismän, framförallt mot kvinnor, så brukar män bli extremt upprörda. Snabbt är någon där och slår fast att det är invandrarna som har problem med kvinnosynen och därmed är de som står för allt från tafs till gruppvåldtäkter. De själva har absolut ingen dålig kvinnosyn och kan således inte vara ett del av problemet. Allt detta ofta uttryckt i ordalag av ”jävla feministfittor” och ”önskar ni våldtas” för att riktigt understryka den där fina kvinnosynen.

I dagarna kom det så fram att ännu en svensk vit man, tillika SD-politiker, gjort sig skyldig till ett sexualbrott. Toppkandidaten till EU – Peter Lundgren pekas ut av partikollegan Kristina Winberg för att mot slutet av en aningen blöt afton ha fört in sin hand under tröjan på en kvinna i sällskapet och tagit på hennes bröst. Winberg slog larm till Sverigedemokraternas partitopp. Hon hade även en inspelning där den utsatta kvinnan berättar om vad som hänt. Peter Lundgren erkänner att han tafsat men menar att han inte ville få ut något av det (say what?). Resultatet? Winberg utesluts ur partiet för att ha varit osolidarisk och polisanmäls nu dessutom av Lundgren för förtal.

Lundgren får fortsätta sin kandidatur som om inget hänt. Den utsatta kvinnan, också hon en SD politiker, tvingas sätta sig i en soffa ihop med Lundgren och bedyra att hon inte bryr sig om det som hänt, att folk borde chilla lite och att det hela bara är vatten under broarna. I media försvaras Lundgren av SD-väljare som menar att lite tafs aldrig skadat och att det hela är en petitess. Lundgren själv förklarar stödet han får med att han tror att ”alla kanske har varit i den situationen” (DN 20e maj).

”Expressen behöver till och med skriva en artikel som förklarar för läsarna att jo, det är faktiskt olagligt att ta en kvinna på brösten utan hennes medgivande.”

Expressen behöver till och med skriva en artikel som förklarar för läsarna att jo, det är faktiskt olagligt att ta en kvinna på brösten utan hennes medgivande.

Märkte ni förskjutningen? Från ”inte alla män” och ”bara invandrare tafsar” till ”jo men alla har väl gjort sånt nån gång” och ”det är inte hela världen”- allt paketerat i senaste mode-ursäkten: ”jag var tölpig”. Från samma håll, som vi vanligen kan läsa upprörda rants om hur invandrare borde utvisas vid minsta felaktiga blick mot en kvinna och hur kvinnor inte kan gå trygga på gatan längre till följd av invandrarmäns tafsande händer, får vi nu veta att det där tafset ju faktiskt bara är en petitess. Inget att bry sig om. Cirkulera här finns inget att se…

Samtidigt gräver sig Sverige i allmänhet och SD i synnerhet lite djupare i gropen som heter tystnadskultur. Den kvinna som slår larm kickas ut. Mannen får fortsatt förtroende. Media spelar med. Att offret i det hela sitter i en soffa, ler och påstår att allt är överspelat kan vara hennes faktiska åsikter. Det kan också vara reaktionen hos en kvinna som vet att om hon säger hur hon verkligen känner är hennes politiska karriär slut. Betänk att filmen kom efter att Winberg uteslutits för att ha berättat sanningen. Hotet om att sumpa sin karriär och uteslutas ur det parti hon trots allt ändå tror på och kämpar för… Det kan få vem som helst att välja leendet och tystnaden. Då blir plötsligt inte alla män just alla män, för ”alla” har ju tafsat på fyllan eller hur?

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy