Shadowbans – en viral munkavle?

Vad är egentligen en shadowban och hur fungerar den? GARDET rätar ut frågetecknen och pratar med Kajsa "kobranhuggertill" Hultin om hur hon drabbats av Instagrams blockad.

Ditt konto står still. Följarantalet stiger inte i samma takt som det har gjort och du märker hur få som interagerar med dina poster. Faktum är att du inte ens går att hitta i sökfältet. Är det bara du som över en natt blivit totalt inaktuell? Troligen inte. Mer troligt är att du blivit shadowbanned av Instagram.

Strategin kommer från början från sociala medie-jättens försök att få bukt med de automatiska program och botar som härjat runt med masslikes och spammande kommentarer i släptåg. För att helt enkelt minska dessa kontons genomslag kunde man – genom det som kallas för en shadowban – se till att användaren inte kan använda hashtags.

Ett konto som är shadowbanned kan skriva hashtags i sina inlägg, men syns inte som alla andra under taggarna. Det betyder att du kan göra inlägg som du taggar – exempelvis med #metoo – men när andra användare trycker på taggen för att utforska inläggen under flödet så syns du inte där. Du dyker i vissa fall inte heller upp i utforskarflödet eller i sökfunktionen när användare söker på ditt namn.

Enligt vissa källor är du som shadowbanned bara osynlig för nya potentiella följare, medan konton som redan följer dig kan se alla dina inlägg under hashtags. Men så är inte fallet för alla.

Kajsa Hultin har Instagramkontot kobranhuggertill där hon bland annat skriver om postpartum-tiden. Foto: Privat

Om jag så lägger upp en bild på en blomma och hashtaggar #tulpan så syns inte det under taggen.

Kajsa Hultin har Instagramkontot @kobranhuggertill och hon berättar hur hon upptäckte att hon blivit shadowbanned.

– Det allra första jag märkte var att de hashtags som jag själv skapat för att samla mina bilder inte syns. När man klickar in på dem så står det antingen att det inte finns några bilder (vilket ju är felaktigt då alla mina bilder ska finnas där) eller att innehållet är blockerat av Instagram på grund av att de är anmälda. Sedan märkte jag att mina bilder inte syns under några hashtags alls, oberoende vad de handlar om. Om jag så lägger upp en bild på en blomma och hashtaggar #tulpan så syns inte det under taggen.

Kan du berätta hur det här påverkar dig och ditt konto?

– Det gör ju först och främst att det är svårt att nå ut. Det är en fruktansvärd känsla att bli tystad liksom i hemlighet. Att bara lite smidigt dölja mitt konto, utan att meddela mig. Det är fult. Och det är otroligt tråkigt när det gäller viktiga ämnen som när jag skriver om kroppen, amning, postpartum-tiden och så vidare. Och alldeles förjävligt när mina inlägg inte syns under livsviktiga och aktuella hashtags som till exempel ämnen som abort eller under #metoo.

Bilder som inte bryter mot reglerna blir anmälda och kan resultera i en shadowban. Foto: Privat

Det finns teorier om att shadowbans kan råka drabba fel användare om denna har ett användarbeteende som går att missta för en bot. Det kan handla om att någon gillar väldigt många inlägg under väldigt kort tid, alltid gillar och använder samma hashtags eller kommenterar väldigt mycket under andras inlägg. Men Kajsa är övertygad om att hennes blockering inte har något med det att göra.

– Det är definitivt inte på grund av spam. Jag gillar eller kommenterar absolut inte för mycket, snarare är det något jag borde bli bättre på. Precis som många andra som lägger upp kroppspositiva bilder har jag en historia av att få många bilder anmälda och sedan borttagna, utan att de bryter mot några regler. Shadowban är väl bara ett ytterligare steg i samma riktning: att dölja innehåll och tysta konton.

Det blir lite av en gaslighting-effekt. Man slutar veta vad som är sant då shadowbans sällan är bekräftade.

Precis som andra kroppsaktivister har Kajsa fått många bilder borttagna av Instagram. Foto: Privat

Kajsa fortsätter:

– Det blir även lite av en gaslighting-effekt. Man slutar veta vad som är sant då shadowbans sällan är bekräftade. Helt plötsligt kan mina egna hashtags synas igen för att sedan försvinna nästa dag. Det är också läskigt att det kan handla om att mitt konto råkar ut för många anmälningar, till exempel av anti–feminister, och istället för att göra något åt problemet: att män massanmäler feministers konton, så lägger Instagram bara en shadowban och konton syns inte längre. Den som blir bannad blir straffad utan att ha gjort något.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy