”Sug våra kukar”, sa 7-åringarna

GARDET fortsätter med sin granskning av hur pojkar och unga män matas med machokultur och dålig kvinnosyn, och hur de tillåts kränka flickor och kvinnor. Den här gången vill vi dela med oss av våra läsares och följares egna vittnesmål. Lärare, föräldrar och förskolepersonal berättar om vad de och deras barn varit med om.

Första dagen i en ny klass fick en 6-årig pojke spel i matsalen och hotade en elev med kniv. Jag gick emellan och fick höra att jag var en äcklig hora. Senare samma dag försökte samma pojke slå en stol i mitt bakhuvud. Han menade då att det var en rättvis hämnd eftersom jag tagit hans kniv i matsalen. Föräldrarna hade klippkort på utvecklingssamtal men ”brydde” sig inte nämnvärt. Pappan var nonchalant mot personalen och pojkens beteende och mamman försökte sopa allt under mattan.

– Skolpersonal

Går förskollärarprogrammet och tog studieuppehåll 1 år. Jag jobbade då en vecka i ett föräldrakooperativ och jag kände ganska tidigt att det var konstig stämning. Men ja, när pojkarna (max 6 år gamla) sprang runt som mest hade jag ansvaret att ha koll på dem. Jag försökte få dem att sluta hålla på med flickorna (och andra pojkar, ALLA pojkar var ej likadana) och då gick de på mig istället. Slog mig på rumpan och försökte dra ner mina byxor. Jag är 26 år. Det var helt vidrigt. Jag skrek såklart åt dem och tappade totalt kontrollen. Jag gick med detta till förskolechefen (som även jobbar som ”vanlig förskollärare” med barngruppen) och hon sa: ”Ja alltså… Vi har pratat mycket om kroppen och sådär. De är så nyfikna i den här åldern.”

– Förskolepersonal

Min 4-åriga dotter blev jagad av två killar på Leos lekland, kunde se att de blev triggade av hennes rädsla och det gör så jävla ont i hjärtat.

– Förälder

Jobbar på gymnasiet. När jag var ny för några år sedan, var jag endast 25. Det skilde inte många år mellan mig och mina elever. Fick under det året höra saker som ”snygg tröja, kan du inte ta av den”, försök att få mitt mobilnummer, en elev som målade upp (ja målade – på tavlan) hans idé om vår dejt och sista bilden var en säng med två personer. Elever som frågade ut mig på dejter, lunch, middag, bal och resa till Paris(?!). Killarna var väldigt ”intimidating”, de höll på med drogförsäljning, satte eld på skolan en gång etc, så jag vågade inte annat än att småskratta medan deras blickar stirrade hårt rakt in i ögonen på mig.

– Gymnasielärare

Arbetade som vikarie på en förskola i en Stockholmsförort för ca 7 år sedan. Var på en lekplats när en ganska aktiv fyraåring rymmer. Springer ikapp och fångar upp honom. När jag bär honom tillbaka kallar han mig för ”fucking jävla hora” – 4 år!!! Det obehagligaste var nästan att han sa det när han var så arg, det kändes som att han visste att det var något riktigt fult ”man säger när man är arg” inte bara något han snappat upp! Jag var 19 år gammal och blev superchockad, vågade inte ens berätta för resten av personalen vad som hänt vilket jag såklart skäms för idag!

– Förskolepersonal

Min dotter fick en dickpic av en pojke i årskurs 4. Alltså 11 år och skickar sånt!

– Förälder

Min 6-åriga dotter kom hem ledsen från fritids idag. Tre killar i hennes klass satt vid mellis, pekade på henne och frågade vem som hatade henne. Tydligen hatade de alla henne, även en som hon brukar leka med. Detta är inte sexistiskt men ändå, strukturellt. Kan inte föreställa mig dottern och hennes tjejkompisar göra så mot en kille.

– Förälder

Arbetar som lärare i högstadiet, har fått skicka mer än en flicka till ungdomsmottagningen för att de haft analsex dagen innan och inte kan sitta ner ordentligt. Vi pratar om 14-15-åringar. Har flera gånger fått pornografiskt skickat till mig ”som skämt”.  En gång för många år sedan berättade jag för en pappa att hans 13-åring laddat hem en massa porr, svaret blev ”Jaha?”.
Porr är inte något chockartat eller skamligt i tonåringars värld, porr är normen nu. Däremot arbetar vi hårt med jämställdhetsfrågorna på min nuvarande arbetsplats och både metoo och ett så enkelt uttryck som ”stopp min kropp” används och diskuteras.

– Lärare

Min dotter hade gått en vecka i förskoleklass när två pojkar från klassen över stoppade henne på skolgården och sa att hon skulle följa med dom in i buskarna och ”suga våra kukar”. Pojkarna är alltså 7 år.

– Förälder

Tänker på en sak som hände på sonens skola för 1,5 år sedan. En lek hade gått överstyr och min son hade tillsammans med flera andra pojkar brottar ner en tjej och skrikit att de skulle döda henne samtidigt som de ligger i en hög över henne. Hon kommer därifrån men får ingen hjälp av första vikarien. Fritidspersonalen berättade heller inget för mig som förälder eller tjejens förälder vid hämtningen. Jag luskade ut att jag behövde ringa skolan för något hade hänt, fick först bemötande av personalen att hon precis slutade och jag fick säga att då fick hon skriva upp övertid isåfall och jag krävde att få info. Blev helt chockad hur personalen inte hade tyckt det var viktigt att förmedla detta till oss föräldrar så att jag kunde ta ett rejält snack med mitt barn. Tog även kontakt med flickans förälder och erbjöd att vi skulle komma över samma kväll och be om ursäkt. Då blev föräldern helt chockad då de inte visste något alls om händelsen. Dagen efter fick jag till ett möte med lärare och fritids och inte förrän jag ställde frågan till fritidspersonalen hur hon hade känt sig om hon blev nedbrottad av tre vuxna män som skrek att de skulle döda henne började hon ta situationen på allvar. Det är skrämmande hur pojkars våld är så normaliserat i skolan. Min son har som tur var aldrig gjort något liknande efteråt igen hittills. Men att jag som förälder nästan gick miste om att agera kraftfullt mot händelsen skrämmer mig.

– Förälder

En mamma ville stämma mig då jag ringde för att förklara att hennes son måste sluta med att sprida kränkande bilder på tjejer i klassen via Snapchat. Jag ”hade inga bevis”.

– Förälder

Min dotter var tre första gången en femårig pojke kallade hennes bästa (tjej)kompis för hora. På den kommunala förskolan (i ett så kallat helsvenskt område – det är inte som många säger ett ”importerat problem”).

– Förälder
Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy