Granskning

Står bakom tusentals dickpics – tillåts fortsätta trots åtalad

GARDET's Kajjan Andersson har kartlagt, granskat och identifierat mannen bakom de anonyma konton som via Instagram skickat tusentals bilder och filmer på sitt kön. Men det som framkommer är inte bara mannens ihärdiga kriminella beteende - utan även att han är känd av rättsväsendet som trots det låter honom fortsätta att trakassera och blotta sig för främmande kvinnor på nätet.

Han är en tillsynes helt vanlig 25-åring som bor hemma hos sina föräldrar i en stad i norra Sverige. Men det alla inte vet är att mannen under de senaste åren har skickat tusentals bilder på sitt kön till troligtvis hundratals främmande kvinnor på nätet.

Själv menar han att han är ”beroende” av att skicka dickpicks och att han inte får tillräckligt med hjälp för att sluta. Han tycker rent av att det är synd att människor inte förstår precis hur jobbigt det är för honom att trakassera kvinnor.

Mannen erkänner att han har skickat bilder på sitt kön och säger stakande och nervöst att det beror på att han ’inte har mått så bra’ den senaste tiden.

Mannen i fråga har uppmärksammats på det olagliga i sitt beteende otaliga gånger, bland annat genom sin ofrivilliga medverkan i tv-programmet Trolljägarna. I denna säsongs första program träffar programledare Frida Boisen fitnessmodellen Sandra Reiche som under lång tid har varit en av dem som mottagit mannens bilder. Produktionen spårar upp mannens identitet , precis som jag har gjort, och Boisen åker hem till honom för att ställa honom mot väggen. Kamarateamet fångar mannen precis när han är på väg in i sin röda Volvo med en flaska läsk i handen.

Mannen erkänner att han har skickat bilder på sitt kön och säger stakande och nervöst att det beror på att han ”inte har mått så bra” den senaste tiden. Boisen ger honom förmaningar om den olagliga aktiviteten och får honom att via telefon be om ursäkt till Sandra Reiche. Sandra blir ”jätteglad” och tycker att det är väldigt snällt att hennes förövare säger förlåt. Hon är uppenbart lättad över att trakasserierna äntligen ska upphöra.

Även Boisen blir lättad och skakar hand med 25-åringen som i programmet får lovord för att han ”imponerat” genom att be om ursäkt och lova att han ska sluta utsätta kvinnor för sexuellt ofredande. Programledaren säger till och med att hon såg i hans ögon att han verkligen menade det när han sa att han skulle sluta ofreda kvinnor. Problemet är bara att han inte slutade. Tvärtom så trappade han upp sina trakasserier – detta trots att rättsväsendet är helt medvetna om vem han är och vad han håller på med.

Men vi tar det från början.

Illustration: Julia Hermansson

Det är ett beroende”

Att som innehavare av ett större Instagramkonto få dickpics är dessvärre inget utöver det vanliga – den 25-årige mannen är inte den första som kontaktat mig i just det ärendet. Men ändå var det något som fick mig att haja till när han skickade sin första bild för några månader sedan.

Då var det med kontot @hundbrann. Att det rörde sig om ett trollkonto rådde det inga tvivel om men avsändaren nöjde sig inte med att skicka bilder på sitt kön – han var… väldigt explicit i sin nisch. Bilderna föreställde ofta hans kön slarvigt målat i svart och vit färg. Han skrev att han ville skicka bilder på när han stoppar en pensel i ”ollonhålet” och han ställde alltid frågor kring om hans ”snopp är liten”. Jag märkte ganska snabbt att det här är en dickpicare som faktiskt vill höra hur litet hans kön är. Han vill bli hånad – det är en del av hans kick.

Efter några timmar skrev han igen och uttryckte förvåning och besvikelse över att jag inte hängt ut honom.

Istället för att svara på frågan började jag ställa frågor tillbaka om hans snoppintresse – dels för att jävlas, men också för att visa att jag inte spelar med på hans regler. Det var inte uppskattat. Efter några timmar skrev han igen och uttryckte förvåning och besvikelse över att jag inte hängt ut honom – det vill säga att jag inte hade skrivit om honom och hans ”snopp” på mitt konto. Jag la på minnet att uthängning är en del av hans agenda och att det är ytterligare en sak han går igång på.

När han märker att det inte går som han vill tappar han intresset.

Inget mer hördes från @hundbrann och jag tänkte inte mer på saken. Så för någon vecka sedan fick jag ett nytt direktmeddelande, denna gång från användaren till kontot @mislyckad9. Där var könsbilder igen men det var först när han skrev följande som jag kopplade att det rörde sig om samme förövare:

Jag har även en bild på då jag har målat snoppen. Och en annan bild då jag har en pensel i ollonhålet. Iaf den målade bilden är svart snopp och vit pung. Vad tycks??

Sedan följer denna konversation:

Jag: Ah det är du igen. Som går igång på snoppar. Så hur länge har du varit kriminell då?

Han: Sen jag var typ 15. Men då hade jag inte de här beteendet och beroende av att visa min snopp. Då på den tiden gjorde jag andra brott.

Jag: Mhm. Och är du nöjd med ditt liv? Stolt över dig själv? Tycker att du är en bra person/förövare? Det är inte ett beroende. Det är ett val du gör.

Han: Nej jag är inte stolt över mitt liv…jag får hjälp men inte tillräckligt med hjälp.

Jag: Men det är ju inte någon annans ansvar. Bara ditt. Du kan sluta vara en förövare vilken sekund som helst. Hur länge har du hatat kvinnor då?

Han: Hatar inte kvinnor

Jag: Klart du gör. Du trakasserar kvinnor. Är förövare mot kvinnor. Utsätter kvinnor. Klart du hatar dem.

Han: Det är de här många inte kan förstå att man kan vara beroende och besatt av att skicka bilder på snoppen utan att hata kvinnor för jag är mer med kvinnor än vad jag är med killar

Jag: Skitsnack. Att du gillar att göra något gör det inte till ett beroende. Det är ett val du gör, ett val där du väljer att vara förövare och att kvinnor ska vara dina offer. Att du kallar det ett beroende (fast alla vet att det inte är det) är för att du ska slippa ta ansvar. Fegt.

Han: Tro vad du vill. Ska då inte störa dej nå mer. Men det är faktiskt ett stort problem för mig för jag vill inte skada er kvinnor vill som ba att ni ska se den och kanske säga mig om den är liten osv. Men men som sagt ska inte störa dig mer.

Jag: Jag tror inte, jag vet. Vad du vill. Hela tiden du du du. Vad kvinnorna vill då? Det skiter du i? Och du skulle inte vara en kvinnohatare. ”Nej jag hatar inte kvinnor – jag bara utsätter dem för vidriga brott och skiter i vad de tycker om det”. Jo tjena. Om det är ett ”stort problem” för dig – vad tror du inte det är för dina offer? Men visst – jag kan lösa det åt dig! Sluta skicka bilder. Har du för svag karaktär för att klara ens det? Skaffa en telefon som inte kan ta bilder. Klart! Löst! Varsågod

Han: Hej då ska inte Störa dej mer

Jag: Men du frågade inte om jag vill bli störd från början, eller hur? Så kanske jag har bestämt mig för att störa dig nu. Kanske är det ett berooooooende jag har.

I min inkorg börjar det ramla in meddelanden från andra kvinnor som blivit utsatta av samme person.

Jag fortsätter att skriva till mannen men upptäcker snart att jag blivit blockad. Att prata om hans kvinnohat var tydligen inte upphetsande nog för honom.

Efter att han blockerat mig, och därmed inte kan se mitt konto längre, väljer jag att lägga upp några skärmdumpar på vad han skrivit (ej hans bilder) i mina stories. Jag skriver också där om att jag nu lägger upp skärmdumparna eftersom han har blockat mig och att jag inte gjort det tidigare för att det är precis det han vill.

I min inkorg börjar det ramla in meddelanden från andra kvinnor som blivit utsatta av samme person. Jag visste att han varit väldigt aktiv eftersom jag redan tidigare sett andra med större plattformar dela skärmdumpar på vad han skickat, men nu kommer det alltså in ännu fler vittnesmål. Och ännu fler. Och ännu fler.

En person som hör av sig visar en skärmdump på ytterligare ett trollkonto – @brand.ros94 – som har skickat samma bilder och samma typ av kommentarer. I ett inlägg på kontot finns en bild på mannens ansikte, bara delvis synligt på grund av en ljusreflektion i en spegel. Den bilden kommer jag senare att jämföra med mannens profilbild på Facebook.

Fick beröm i TV

En annan person som skriver till mig är Lotta. Hon berättar att samme man har stalkat henne och att hon – när hon skrev om det på sitt konto – fick kontakt med en person som visste vem han var. Lotta visar mig en skärmdump på en Facebookprofil och för första gången får jag se mannens namn och ansikte. Den person som fått reda på vad han heter är Lovisa och jag skriver till henne för att höra mer.

Lovisa svarar att hon blev kontaktad av mannen på Instagram och Snapchat där han bland annat använde namnet Fångad9. Genom att låtsas att hon ville prata med honom i telefon fick Lovisa hans telefonnummer och kollade upp det via Swish. Utifrån informationen fick hon lätt fram mannens namn, ålder och bostadsadress. Och dessutom: att han är tidigare dömd för brott mot knivlagen och langning av alkohol till minderåriga. Hon berättar att det är han som är med i Trolljägarna och att hon fått bekräftat från Sandra Reiche att det är samma person.

Jag blev så sjukt chockad när jag såg att han bara fortsatte!

Även jag kontaktar Sandra och får mannens identitet bekräftad. Hon berättar även att han efter programmet har fortsatt att skicka bilder till henne från minst tre av de anonyma konton som jag tar upp i den här texten. Han skriver till henne:

Hej sandra Vill du va så vänlig och typ säga/skriva/hänga ut min snopp??

Jag frågar henne hur det känns att han fortsätter ofreda henne även efter att hon ställt upp i Trolljägarna där man konfronterat honom och han lovat att sluta.

– Jag blev så sjukt chockad när jag såg att han bara fortsatte! Hur kan man ens få tanken till att göra det när de har varit där med tv och allt för att läxa upp honom? Känns som han är riktigt sjuk och behöver professionell hjälp med detta, det är ett stört beteende, svarar Sandra.

Åtalsunderlåtelse innebär förenklat att åklagaren beslutar om att inte väcka åtal mot en person om denne till exempel redan är åtalad för ett annat brott.

För Lovisa rör det sig om cirka 35 fall av sexuellt ofredande och hon säger att hon självklart har anmält ofredandet till polisen, men att de lägger ner med hänvisning till något som kallas åtalsunderlåtelse.

Åtalsunderlåtelse innebär förenklat att åklagaren beslutar om att inte väcka åtal mot en person om denne till exempel redan är åtalad för ett annat brott. Om en person, som 25-åringen i vårt fall, begått väldigt många brott kan åklagaren besluta om åtalsunderlåtelse varpå hen kan undgå åtalsplikten och personen slipper åtalas för de lindrigaste brotten.

Beskedet Lovisa får från polisen – hennes ärende mot förövaren är nedlagt. Foto: Privat (personuppgifter är censurerade).

Och i brevet som Lovisa fått hem från polisen råder det inga tvivel om att de aktuella ofredandena inte prioriteras. Så här står det:

Beslut: Förundersökningen läggs ned

Skäl: Det kan antas att åtalet för brottet inte skulle komma att ske till följd av en bestämmelse om åtalsunderlåtelse i 20 kapitlet rättegångsbalken. Något väsentligt allmänt eller enskilt intresse åsidosätts inte genom att förundersökningen läggs ned.

Motivering: (Den misstänkte) är åtalad, kommer att åtalas eller strafförläggas för annan brottslighet. Den påföljd (straff) som då kommer att bestämmas är tillräcklig för att omfatta också den nu aktuella brottsligheten. Samhällets eller enskildas intressen hindrar inte en åtalsunderlåtelse.

Till Lovisa har mannen själv uppgett att han står åtalad för flera brott, bland annat sexuellt ofredande. Och vad som händer i praktiken, när åtalsunderlåtelsen sätts i spel, är att en aktiv förövare kan fortsätta att begå brott i väntan på rättsliga insatser. Han jobbar helt enkelt på precis som vanligt, något som hundratals kvinnor får erfara. Och rättsväsendet – det står vid sidan av och tittar på.

Kopplingar mellan de anonyma kontona och 25-åringen

Alla meddelanden som de anonyma kontona skickar är av samma karaktär. De använder samma formuleringar, som ”snopp” och ”ollonhål”, och några av bilderna är alltid sådana där mannen målat sitt kön med färg.

Kontot @brand.ros94 har lagt upp en bild på en man i samma ålder och med samma ansiktsdrag som den identifierade mannen. På väggen bakom honom hänger en affisch som hyllar hockeylaget Skellefteå AIK:s framgångar 2013 – samma lag som mannen lyfter i sin Facebookprofil.

De få bilder som finns på de tre trollkontona (@hundbrann, @mislyckad9 och @brand.ros94) är mörka och suddiga. Men på det ena kontot syns en tydlig bild på en vit katt som ligger och vilar. Via Facebook hittar jag mannens närmaste familj och genom det, ett av hans syskons Instagramkonton. Och i hens flöde finns en bild på samma katt. Den heter Keso och bor i familjehemmet på samma adress som mannen och hans föräldrar är skrivna.

Efter ytterligare någon vecka börjar samma formuleringar och bilder även att skickas från det anonyma kontot @lill8cm. När jag tilltalar honom vid namn och skriver att han kan lägga ner med de anonyma kontona eftersom jag vet vem han är, blir det tyst.

Kan inte hålla sig borta

Det tar två dagar från att jag lagt upp skärmdumparna från kontot @mislyckad9 i mina stories tills dess att han häver blockeringen och är tillbaka i min inkorg med orden:

Nice men du glömde ju bara att hänga ut min lilla snopp menar nu då vi endå är igång. Här häng ut några av dessa penis bilder. Hihi vsg nu har du lite bilder att hänga ut. Och jag får som en kick av när jag skickar dessa bilder plus att jag gillar när nån är min snopp boss

Jag har fått fram mer information om mannen och han har hävt sin blockering. Nu kan jag ställa mina frågor.

Förutom textmeddelandena är där 17 olika dickpics. Tillsammans med övriga bilder innebär det att jag nu har fått över 30 bilder av mannen.

Jag tar bort de inlägg jag lagt upp där hans ena trollkonto visas upp, helt enkelt för att de uppfyllt sitt syfte: jag har fått fram mer information om mannen och han har hävt sin blockering. Nu kan jag ställa mina frågor. Han vill då direkt veta varför jag nu tagit bort uthängningen (uppenbart missnöjd), om jag vill vara hans ”snopp boss”, om hans snopp är liten och så vidare. Jag spelar inte med i hans lek nu heller utan fortsätter hålla fokus där det ska vara: på hans övergrepp och skuld som förövare. Följande är ett utdrag ur den konversationen:

Jag: När är din rättegång? Ändrades något efter Trolljägarna eller fortsatte du likadant direkt?

Han: Vet ej när min rättegång är men ska till polisen nästa vecka iaf. Det känns som att det typ ha blivit lite bättre elr vet ej.

Jag: I programmet lovade du att sluta. Du tog i hand på det. Ljög du medvetet?

Han: Och jag tror det var där nån stans där en spärr gick i mitt huvud och tyvärr sluta gick helt överstyr. Jag svarar på det mesta om du svara på en enkel fråga. Ja är min snopp liten?

Konversationen fortlöper och det framkommer att han inte tyckte att han ljög i Trolljägarna och att han faktiskt hade uppehåll i ”någon vecka” för att sedan få ”ett återfall”. Mannen skriver att han hoppas på att få fängelse och vård men när jag frågar om det innebär att han anmält sig själv säger han att det har han inte. Men han ska ”typ” göra det när han ska på förhör nästa vecka. När rättegången är vet han alltså inte.

Han önskar också att jag inte ska höra av mig till hans familj. När jag frågar varför skriver han:

För då hjälper du mig från mitt beroende och du är snäll om du vet vad det betyder.

Jag: Skiter fullständigt i om du tycker att jag är snäll eller satan själv. Det är inte mitt jobb att hjälpa dig med något. Jag är ett offer och du är en sexualbrottsförövare. Hur fan vågar du använda ordet snäll? Det är DU som trakasserat hundratals kvinnor i flera ÅR. Och nu ska vi vara ”snälla” mot dig?!

Han: Ok be om ursäkt glömde bort att du inte förstår att jag mår psykiskt dåligt beroende och besatt av att skicka snopp bilder. Men det är okej. Inte många som förstår det.

Mannen bekräftar både sin identitet, sina brott, det pågående åtalet och att han medverkat i tv. Han säger att ”hon som hjälper mig nu” bekräftar hans bild av att det rör sig om ett tvång att skicka bilder och filmer till främmande kvinnor. Det märks att detta stärker honom i hans övertygelse om att detta inte är något han kan klandras för. Att det faktiskt är han som är det största offret här.

Men han kan inte hålla sig till ämnet länge. Snart övergår han till att berätta om en bild där han kissat i en kondom som han vill skicka till mig. Och en bild på när han har limmat sitt ollon. Så jag avbryter samtalet.

De utsatta kvinnorna

Under tiden detta sker blir jag tillagd i en chatt skapad av några andra av mannens offer. De söker stöd hos varandra och berättar vad de fått för besked från polis och åtalare. Lovisa är med i chatten och hon skickar mig en mapp med dickpics, runkfilmer och skärmdumpar från konversationer med förövaren. Där ser jag hur hon om och om igen säger till honom att lämna henne ifred, utan resultat. Bilderna fortsätter att komma och hela tiden vill han att hon ska prata om hans kön. Innan hon skickar över varnar hon mig för det grova innehållet. Hon – offret – tar sig tiden att varna mig så att jag ska hinna förbereda mig på obehaget.

Hon både äter och sover dåligt för att bilderna inte lämnar henne ifred.

Bilderna är vidriga. Det är urin och närbilder och saker nedstoppade i urinröret och objekt applicerade på könet. Jag mår illa efter att jag gått igenom mappen – ännu mer än jag gjorde innan.

Hon berättar i chatten hur mycket hon påverkats av allt detta – att hon både äter och sover dåligt för att bilderna inte lämnar henne ifred. Andra uttrycker oro över vad som kan hända om de går ut och berättar om vad mannen gjort – är deras egen säkerhet hotad?

Jag är nu uppe i säkert 50 personer som blivit utsatta och som jag själv vet namnet på. Utöver det är det med all säkerhet betydligt fler och ännu fler lär det bli. I och med den åtalsunderlåtelse som satts i spel har den 25-årige mannen fritt utrymme att fortsätta begå brott. Till och med trappa upp dem – han ska ju ”ändå i fängelse snart”. Och offren då? Vilket stöd från samhället får de? Vilken bekräftelse får de på att de är utsatta för ett brott? Vilka åtgärder sätts in för att detta ska upphöra?

Absolut inga. Tvärtom så sanktioneras deras förövares fortsatta ofredanden av ett totalt passiviserat rättssamhälle. Offren fortsätter att bli ofredade dagligen och det finns ingenting de kan göra åt det. Samtal till polisen resulterar bara i besked om nedlagda ärenden. En kvinna jag pratar med berättar till och med att den polis som tog emot hennes anmälan presenterade den i sina ögon bästa lösningen på problemet: ”Stäng ditt konto då.” Ansvaret att ta emot och hantera övergreppen ligger på kvinnorna själva. Samtidigt ska de hantera sin rädsla för vad som kan hända om de gör mer motstånd.

De har allt att förlora – förövaren har inget.

Dela artikeln

Om GARDET's granskning

GARDET’s redaktion har beslutat att inte publicera mannens namn och bild med huvudsaklig anledning att vetskapen om hans namn inte kommer att skydda kvinnorna då hans tillvägagångssätt är att begå brott genom anonyma konton. Dessutom är uthängning vad förövaren vill och går igång på. Istället vill vi lägga fokus på hur rättsväsendet aktivt väljer att inte agera när en känd brottsling fortsätter att begå brott, detta för att sexuella kränkningar mot kvinnor inte anses allvarligt nog.

Skärmdumparna som figurerar i texten kommer från den mapp som Lovisa delat med sig av och är från Snapchat där förövaren kontaktat henne.

GARDET har kontaktat Trolljägarnas programledare Frida Boisen men utan att få en kommentar.

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy