Granskning

SVT svarar på Clara Törnvalls text – hävdar att hon far med osanning

Efter att GARDET publicerat Clara Törnvalls text, om hur Sveriges Television gav henne sparken efter att hon anmält en manlig kollega, så har reaktionerna varit starka. SVT-chefen Sabina Rasiwala svarade under eftermiddagen på några av våra frågor angående det som framkommit i Claras text.

Här kan du läsa hela Clara Törnvalls gripande text.

Och här följer SVTs HR- och kommunikationsdirektör Rasiwalas kommentarer på Claras historia:

Vi lät Clara Törnvall kommentera det SVT säger:


Att SVT skulle förneka och inte förmå idka självkritik var väntat. De agerar helt i linje med företagskulturen, såsom jag beskriver den i min text. Däremot är det upprörande att Sabina Rasiwala framhärdar i att kalla det som hände mig för en ”konflikt” mellan mig och den aktuelle mannen. Det var ingen konflikt. Han trakasserade mig och jag var livrädd. Men jag har nog retat upp henne ordentligt med min text.

Att Rasiwala påstår att texten innehåller sakfel är bara fånigt, allt som står där kan beläggas. Journalistförbundets representanter kan intyga att ingen utredning gjordes, det har jag dessutom mail som visar. Egentligen bryr jag mig inte så mycket om SVT:s svar. Jag skulle hellre äta krossat glas än jobba där igen.

Clara Törnvall om SVT’s svar

Clara skickar även en inspelning från möten hon haft med ansvariga chefer på SVT. GARDET har fått hennes tillåtelse att publicera denna inspelning. Lyssna på dessa i klippet här, för att själv höra hur SVT bemöter Clara.

Clara låter oss även publicera ett mejl från SVT där de meddelar, till skillnad från det de nu påstår, att det inte kommer att göras någon utredning av det som Clara blivit utsatt för av en manlig kollega.

Clara svarar slutligen på vår fråga om hur senaste dygnet varit, sedan hon gick ut öppet med hela sin historia här på GARDET. Hon säger:

Responsen har varit överväldigande. Jag har fått så mycket stöd och kärlek! Är enormt tacksam mot alla som har hört av sig. Det är många kvinnor som känner igen sig för att de varit i liknande relationer. Jag tror att min berättelse är ganska typisk. En person som har råkat ut för samma man som jag har också skrivit till mig.

Jag ville berätta min historia av två skäl. Dels för att bidra till att öka kunskapen om psykiskt relationsvåld, dels för att synliggöra SVT:s hyckleri och problem med arbetsmiljön. Det finns mycket kunskap och forskning om mekanismerna bakom fysisk och psykisk misshandel. Men den blir kvar inne på kvinnojourerna och har ännu inte nått ut brett i samhället. Okunskapen leder till att debatten om mäns övergrepp mot kvinnor hämmas av förlegade föreställningar. Det saknas också bred kunskap om hur förövare med en viss personlighetstyp fungerar, trots att de alla är ganska lika varandra. Sedan tycker jag att det finns ett allmänintresse i hur skattefinansierade SVT som vi alla är med och betalar för lever upp till sina utfästelser om jämställdhet, arbetsmiljö och värdegrund.

Clara Törnvall

GARDET kommer söka SVT vidare på måndag för att få fler svar på hur de tänker göra för att motverka att fler av deras medarbetare råkar ut för samma sak som Clara tvingades utstå.

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy