Vi korrigerade verkligheten, that’s all

GARDET's redaktion om reaktionerna på lanseringskampanjen och precis vad upprördheten säger om vår syn på utrymme och överträdelser.

Är Joakim Lamotte helt rättslös! Han får ta hur mycket skit som helst! Polis och Åklagare vänder ryggen till. Det är så sjukt”

Anmäl dem för ärekränkning!”

Det borde klassas som stöld, identitetsstöld eller förtal!”

Upprördheten nådde inga gränser när Joakim Lamotte och hans följare fick ta del av GARDET’s satiriska lanseringskampanj där bland andra Lamotte, Jan Guillou och Alexander Bard blev utmålade som stöttare av den nya feministiska plattformen och feminismen i stort.

För finns det något värre för dessa män än att utmålas som feminist? Något så makalöst vidrigt.

”Hej polisen, jag vill anmäla ett förtal.”

”Ok, vad är det för osant kränkande som någon sagt om dig?”

”Att jag är FEMINIST! Och att jag vill ge STÖD till kvinnors RÖSTER.”

Nej, Joakim Lamotte är inte rättslös. Han får, som man brukar säga, ta ett skämt. Skaffa sig lite humor. Inte vara så känslig. Swishnumret var inte registrerat och banknumret gick inte att föra över pengar till. Andas i fyrkant och ta det lugnt.

Får man göra falska löpsedlar och inlägg i satirens namn? Ja naturligtvis, säger vissa. Nej absolut inte, säger andra. Men reaktionerna på ett sådant aktivistiskt tilltag tycker vi blir det som blir spännande på riktigt.

För hur många män går inte över gränsen dagligen? Bryter mot regler och lagar och gör det på kvinnors och andra icke-mäns bekostnad? Hur många män tar sig inte friheter, roffar åt sig av utrymmet och lämnar oss andra att dela på smulorna som blir över? Och hur många av dessa överträdelser och övergrepp förfäras vi över i långa kommentarstrådar på sociala medier?

Män är inte rättslösa. Tvärtom. Män har precis allt utrymme i världen att besudla andras gränser och skita i lagar – de absolut flesta av dem gör det utan minsta reprimand. Hade alla fått betala för de brott de begått skulle vi inte sitta här idag med statistik som visar att en femtedel av alla världens kvinnor utsätts för sexuella övergrepp innan de fyllt 15 år. Eller att var tredje vecka dödas en kvinna av sin partner i Sverige. Att våld mot kvinnor kostar samhället 2,7 – 3,3 miljarder(!) kronor varje år eller att det bara förra året anmäldes 22 500 sexualbrott, 97 procent av de anmälda är män och inte ens 5 procent fälldes.

Några som däremot är rättslösa är vi som inte är cismän. Vi som skriker oss hesa om brotten som begås mot oss utan att något händer. Som försöker skydda oss själva och varandra mot konstanta angrepp och attacker samtidigt som vi blir kallade ”överkänsliga”. Som om och om igen får se våra förövare gå fria på gatan och high fivea varandra.

Var GARDET out of line som använde fejkad reklam för att utöka sitt utrymme under lanseringskampanjen? Ja, vi hoppas det! Och vi hoppas att det var precis tillräckligt för att röra om i grytan och påminna er om skevheten i hur mäns överträdelser ständigt normaliseras och applåderas samtidigt som kvinnors motstånd hela tiden synas och förmanas.

Var du en av dem som blev upprörd? Bra! Då är du uppvärmd nu och kan göra oss sällskap i vår upprördhet över de verkligt vidriga överträdelser som vi slåss mot dagligen.

Välkommen till GARDET.

Nu kör vi.

Illustratör: Julia Hermansson

Dela artikeln

Gillar du GARDET? Vi gillar att kunna betala alla våra medarbetare. Och för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Stötta oss via Swish – 1234368940 eller Patreon, så vårt oberoende journalistiska och opinionsbildande arbete kan fortsätta. Tack för ditt stöd.

till toppen

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Gardets webb. Läs mer om Gardets integritetspolicy