7 vanliga hälproblem och hur man åtgärdar dem

Klackarna är grunden för din kropp. De stöttar dig när du står, går och springer. Det är därför det är så viktigt att ta hand om dem! Problem med hälarna kan orsaka mycket smärta och obehag och kan göra det svårt att utföra vardagliga aktiviteter. I den här artikeln kommer vi att lista sju vanliga hälproblem och hur man åtgärdar dem.

1. Plantar fasciit – Plantar fasciit är en inflammation i det tjocka vävnadsbandet som löper över fotens botten. Symtom inkluderar hälsmärta, svullnad och stelhet. För att behandla plantar fasciit kan du prova stretchövningar, antiinflammatorisk medicin eller sjukgymnastik.

2. Hälsporre – Hälsporre är kalciumavlagringar som bildas på undersidan av hälbenet och ont under hälen på grund av överdriven stress eller belastning på området över tid. Behandling av hälsporre inkluderar vanligtvis vila, byte av skor, ispåsar, ortopediskt stöd eller ultraljudsterapi. Hälsporre är inte ovanligt, och du kan hitta mycket mer information på https://hälsporrekliniken.se/.

3. Achilles tendinit – Achilles tendinit är en inflammation i senan som förbinder vadmuskeln med hälbenet. Vanliga symtom är ömhet, stelhet och smärta vid träning eller promenader. Behandling för akillessenonit kan innefatta vila, stretchövningar, sjukgymnastik eller antiinflammatorisk medicin.

4. Hälbursit – Hälbursit är en inflammation i de vätskefyllda säckarna (bursae) som skyddar hälbenet från att skava mot andra ben och ligament. Symtom inkluderar svullnad och smärta runt baksidan av hälen. För att behandla hälbursit kan du prova att använda ispåsar, höja fötterna, ta receptfria läkemedel som ibuprofen, sjukgymnastik eller bära en speciell skoinsats (ortoser).

5. Frakturer i hälbenet – Frakturer i hälbenet orsakas vanligtvis av fall, bilolyckor eller kontaktsporter. Symtom inkluderar smärta, svullnad och blåmärken runt området. Behandling av en hälbensfraktur innebär vanligtvis att man bär ett gips eller stag tills det läker. I svåra fall kan operation vara nödvändig.

6. Hälbursit – Hälbursit är en inflammation i de vätskefyllda säckarna (bursae) som skyddar hälbenet från att skava mot andra ben och ligament. Symtom inkluderar svullnad och smärta runt baksidan av hälen. För att behandla hälbursit kan du prova att använda ispåsar, höja fötterna och ta receptfria läkemedel som ibuprofen, sjukgymnastik eller använda en speciell skoinnersula (ortopedisk innersula).

7.  Hälirritation – Hälirritation är ett vanligt problem som orsakas av att man bär skor som skaver mot huden på hälen. Symtom inkluderar rodnad, svullnad och smärta. För att behandla hälirritation kan du prova att bära mer bekväma skor, använda skoinlägg (ortoser) eller använda antifriktionskrämer. Om dessa metoder inte fungerar är det bäst att se en läkare för vidare behandling.

Det här är några vanliga hälproblem och hur man åtgärdar dem. Att ta väl hand om dina fötter är viktigt för din allmänna hälsa och livskvalitet! Om du misstänker att du kan ha något av dessa problem är det bäst att konsultera din läkare eller fotterapeut för en personlig behandlingsplan. Det är viktigt att du känner efter dina fötter och om du upplever smärta är det viktigt att du tar det på allvar, eftersom det kan utvecklas om du bara struntar i det.

About the author