Vad är schlatterknä och vilka behandlingar finns tillgängliga?

Vi står, går och kanske till och med joggar regelbundet, så visst blir benen tvungna att klara av rikligt med påfrestningar, och det är särskilt knäna som tar smällen. Om knölen under knäskålen svullnar upp, om du känner en smärta i knäet eller om området är ömt kan det vara så att du har råkat ut för schlatterknä. Med detta sagt, vem är det egentligen som får schlatterknä och hur kan du ge din hälsa en knuff med lämpliga behandlingar?

Schlatterknä – orsaker och symptom

Det är vanligtvis tonåringar som får problem med sin hälsa i form av schlatterknä. Detta sker bland annat som ett resultat av att barn växer så det knakar samtidigt som många i den här åldern idrottar. Den ganska intensiva träningen kan leda till just schlatterknä, och inom friidrott, fotboll och innebandy är detta besvär mycket vanligt förekommande.

De som drabbas av schlatterknä brukar få ont under knäskålen medan knölen som ligger under knäskålen även svullnar upp. Om man trycker på området känns det vanligtvis ömt. Det finns metoder för att lindra och förebygga schlatterknä, och vi ska kika på dessa nedan. Läs också mer kring allt som har att göra med hälsa, sport och idrottsskador på Sportsrehabs blogg.

Att lindra schlatterknäbesvär

En lättnad i allt det besvärliga är att schlatterknä ofta går över utan att man behöver göra någonting. Det här kan dock olyckligtvis nog ta ett antal år. För att vara på den säkra sidan kan det vara lämpligt att bära ett schlatterband som agerar likt ett knäskydd för att ge extra stöd åt ens knä. Personen som har drabbats av schlatterknä bör också se till så att de inte tränar på ett sätt som är smärtsamt. Exempelvis volleyboll innehåller mycket hoppande och andra rörelser som belastar knäet.

För hälsans skull är stretching ett ypperligt val. Att ta kontakt med en fysioterapeut tillåter också ditt barn att få hjälp av en tvättäkta expert som kan erbjuda tips och råd. Det allra viktigaste är dock tålamod. Schlatterknä går som sagt oftast över av sig självt.

About the author